Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 22. helmikuuta 2016

Viinitarhaan työhön

Joidenkin mielestä se pitää tehdä heti syksyllä, mutta on se myös mahdollista tehdä keskitalvellakin. Kyse on siis viiniköynnöksen leikkaamisesta. Viime vuonna leikkasin hieman liian myöhään, kun arvelin, etteivät nuo edes mahda olla hengissäkään talven jäljiltä. Silloinhan kasvihuone oli rikki molemmista päistään. Leikkasin silloin kuitenkin niin korkealta kuin yletin. Tikkaita meillä ei silloin vielä paikalla ollutkaan. 


Tällä kertaa päätin, että leikkaamme aika reilusti kaikki välipuun yli menevät oksat. Ehkä sadonkorjuukin siitä helpottaisi, kun ei tarvitsisi välttämättä tikkaita ylettääkseen parhaimpiin rypäleisiin.


Tällä kertaa Isäntä pääsi keikkumaan tikkailla ja leikkaamaan liian korkealle ylettyvät rönsyt. Ehkäpä tosiaan vähän reilumpi leikkaus toisi kuitenkin paremman sadon. Viinitarha oli päässyt rönsyämään aika pahasti, mutta varmaan näillä vuotuisilla leikkauksilla sen saa vielä kuriin.


Aika paljon jäikin ilmatilaa tuonne ylös leikkauksen myötä. Tosin versot kasvavat aika lailla yhden kesän aikana, joten kesällä on edessä taas leikkaus, jolloin leikataan ylimääräisiä versoja ja kahden tertun jälkeen katkaistaan tuottavat oksat.


Toisella puolella leikkasimme hieman matalammaksi, koska edessä on niin paljon laatikoita ja kukkapurkkeja estämässä poimimista. Toisella puolella on vielä tuo tyhjä allaskin, jonka jyrkkä reuna ylettyy köynnöksille asti. Sille puolelle ei siis millään tikkailla ole asiaa.


Viinitarhalla(kin) on paljon turhaa tavaraa. Nämäkin kasat pitäisi kuljettaa polttopuukasaan pilkottavaksi.


Minä jo haaveilin mielessäni kauniista syksyisestä päivästä, jolloin sato olisi kypsää ja sitä pääsisi keräämään taas ämpärikaupalla. Mutta onhan siihen vielä aikaa.

10 kommenttia:

 1. Hih...unhan nyt ensin alkaisivat viinipuut kukkimaan...ja sitten tekemään rypäleitä niin sitten...sitten pääset sadosta nauttimaan..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, meneehän tässä vielä jokunen aika ennen sadonkorjuuta. :)

   Poista
 2. Hyvä ettet ole unohtanut rypäleitä. Ajattele miten hyvä sitten on poimia kun ei ole turhaa tavaraa tiellä. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä sovi unohtaa. Sitä paitsi on niin mukava kylmänä talvipäivänä käydä kasvihuoneessa, sillä siellä on aina lämpimämpää. Tilaa tuonne tarvitaan muutenkin, kun melonitarha tulee tuonne sekä tomaatit ja muut rehut, koska pihakasvihuone on saanut purkutuomion.

   Poista
 3. Onni on oma viintarha, jossa voi nautiskella rypäleistä ja haaveilla.

  VastaaPoista
 4. Mahtavan kokoiset köynnökset. Kuinkakohan ptikään ovat saaneet kasvaa rauhassa. Toivottavasti saatte hyvän sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 2000-luvun alkupuolella köynnökset ovat olleet vielä maltillisia, mutta varmaan edellisen asukkaan sairastuttua jäivät hoitamatta useaksi vuodeksi. Toivottavasti tulee hyvä ja aikainen sato.

   Poista
 5. Ihan varmasti leikkaaminen ja karsiminen saa köynnökset uuden kasvun alkuun. On siellä vielä paljon ylimääräistä tavaraa, mutta niin sitä taitaa teillä olla monessa muussakin paikassa. Mitä vihreitä lehtiä näkyy yhdessä kuvassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota tavaraa on vielä valtavasti kaikkialla, mutta yritämme vähän kerrallaan paikkoja siistiä. Lehdet ovat boysenmarjojen lehtiä.

   Poista