Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 20. helmikuuta 2016

Suuri rottasota

Kun syksy ja kylmät alkoivat, alkoi myös ei-toivottu muuttoliike. Pikkuhiljaa eläinsuojassa alkoi näkyä vilahduksia pienistä eläimistä, joita emme toivoneet hoidettavaksemme. Pieniä hiiriä alkoi ilmestyä kanalaan ja kuttulaan. Isäntä osti viisi vanhanajan metallista hiirenloukkua. Syötiksi hän laittoi välillä juustoa, toisinaan porkkanaa, joskus omenaa ja ajoittain lihaa. Loukut toimivat ja niihin jäi kymmeniä hiiriä viimeiselle herkkumatkalleen.

Mutta sitten saapuivat rotat. Pieni hiirenräpsy oli aivan tehoton rotille. Niinpä Isäntä osti kolme rotanloukkua. Syötiksi hän laittoi samoja aineita kuin hiirillekin. Vain yksi pieni rotta jäi loukkuun.

Isäntä viritti katiskan navetan eteiseen. Syötiksi hän laittoi viimeiset rippeet maapähkinälevitteestä purkissaan. Ei yhtään rottaa mennyt katiskaan. Joku hiiri kävi syömässä levitteet purkista.

Isäntä tutki taas nettiä ja päätyi tekemään saaviansan. Saaviin pohjalle reilusti vettä, päälle ensin styrox-silppua, jonka päälle heinää. Heinän päälle hän laittoi lihanpaloja ja perunajauhoa. Ei tullut rottia saaliiksi. Vesi jäätyi.

Seuraava kokeilu oli ämpäri, metallilanka ja juomatölkki, joka oli sivelty maapähkinätahnalla. Saalis kolme hiirtä.


Isäntä hankki häkkiansoja, joihin hän laittoi syötiksi siemeniä ja juustoa. Pyydykseen meni yksi hiiri ja kolme rottaa.


Seuraava yritys oli vihreä putki, jonne Isäntä laittoi myös niitä siemeniä ja juustoa. Ei yhtään hiirtä eikä rottaa.


Lopulta Isäntä haki rotanmyrkkyä kaksi pakettia. Paketissa on kolme pussia. Tähän mennessä myrkky on tästä satsista jo mennyt. Mutta yhtään kuollutta rottaa ei ole vielä löytynyt. Toiveissa on, että myrkky on tehonnut. Se näyttää olevan ainoa mahdollinen keino saada rottakanta pienennettyä.

Niin, tietysti meillä on myös kaksi kissaa. Mutta niiden herkkuihin kuuluvat lähinnä mureammat myyrät. Rotat eivät ole houkuttaneet kumpaakaan. Eivätkä kanat ole tykänneet kissojen läsnäolosta tiloissaan. Joten syötämme nyt rotanmyrkkyä jyrsijöille, ja kissat saavat pyydystää myyränsä herkkunälkäänsä.

14 kommenttia:

 1. Rotat on ovelia, ei ne helpolla ansoihin mene.
  Myrkky taitaa olla ainoa, johon ne tarttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rotat ovat totta totisesti turhan ovelia. Toivottavasti myrkky ne hävittää.

   Poista
 2. Iyyy, toivottavasti pääsette rotista eroon!

  VastaaPoista
 3. Ikk...on teillä sotaa kerrakseen. Meilläkin hiiriä alkoi syksyllä vilahdella tuolla puuvajassa, toisilla oli kylmässä varastossa vilskettä. Talouhtiö tilasi myrkyttäjän, joka laittoi sellaisia laatikoita tuonne talojen seinustalle, mutta en tiedä montako hiirtä/rottaa sai saaliiksi. Sitä se on, kun asutaan pellonlaidalla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pellot ympärillä ja maataloutta kaikkialla. Jo sitten vilistää jyrsijöitä sen myötä. Ja kun mokomat ovat niin nopeita lisääntymäänkin. :)

   Poista
 4. Rottakoiran ostoon :) kun vaan sais sellaisen yksilön mikä niitä metsästäisi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä raaskisi koiria jättää yöksi navettaan... Se kai noissa kissoissakin on, etten voi niitä jättää yöksi ulos, vaan saavat nukkua yönsä meidän kanssamme. :)

   Poista
 5. Maaseudun ikuisuus murhe noi rotat.heti kun on elukoita ja murkinaa niin jopa on näitä kamalia rottiakin. Ei auta kun järeet aseet noihin konniin..toivotaan ett on tuo myrkky!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä se näyttää ainoalta oikealta toimivalta menetelmältä. Yritin viimeiseen asti välttää sitä, sillä ei sekään ole mukava kuolema, kuivua vähitellen.

   Poista
 6. No voihan! Siinä vasta eliölaji, joka selviytyy ydinsodankin jälkeen :(. Toivottavasti onnistutte myrkyllä ja toivottavasti sitä ei joudu myöskään vääriin suihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan liian älykkäitä veijareita ovat selvästi. Aika rajoitetuissa paikoissa pitääkin olla nuo myrkyt, etteivät muut eläimet pääse käsiksi.

   Poista
 7. Meillä todettiin jo viime vuonna sama juttu eli vain myrkyt tehoaa. Täällä ei ole tosin rottia, mutta suuria metsähiiriä tunkee syksyisin sisälle. Pari vuotta niitä loukutettiin talon välipohjassa, mikä oli ihan hullun hommaa, mutta kun alettiin aktiivisesti laittaa myrkkybaareja, tuli rauhallista. Kissatkin yrittävät olla apuna, mutta hiiripopulaatio on tainnut päästä vuosien aikana kasvamaan niin suureksi, ettei pari kissaa mahda niille mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuu olevan ainoa toimiva keino rottiin tuo myrkky. Metsähiiretkin ovat ihan turhia sisätiloissa. :)

   Poista