Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 28. joulukuuta 2015

Tää maailma on niin kylmä, niin kylmä

Eipä enää lauleta kesän tulemisesta talven keskelle. Se olikin talvihalla, joka tuli. Hirvittävä kylmyys hyökkäsi pahaa aavistamattoman Kivimäen isäntäväen kimppuun kuin yleinen syyttäjä. Yöllä kylmyys hipoi viittätoista, mutta keskipäivällä asteita oli enää alle kymmenen.


Sisällä kuitenkin on ollut lämmintä ja mukavaa. Tai ainakin mukavaa. Aamulämmöksi tuo 16 riittää vielä, mutta jos se ei siitä nouse tuonne 18 paikkeille, tuntuu kyllä liian viileältä. Pattereita piti siis säätää lämpimämmälle. Niiden oma termostaatti ei oikein tällaisessa paikassa toimi. Hain vintiltä vielä yhden pikkupatterin avuksi. Jos pakkasta tulee kolmenkymmenen asteen verran, saamme varmaan posottaa pattereita aivan täysillä, jos sekään riittää.


Kamarissa toki käy lämmin henkäys talvisäässä. Huone on pienempi, eikä siellä ole ovea eteiseen. Tosin yhdestä ikkunasta puuttuvat ulkotuplat, mutta se nyt on pientä. Isäntä saa pian siihen uuden ikkunan tehtyä. Verhot toimivat mainioina eristeinä. Nyt ikkunoilla ovat kukkalaudat paikoillaan. Sulevista kukkalauta oli oikein mainio keksintö. Patterista nouseva lämpö yhdistettynä maisemien katseluun voittaa oikeastaan kaiken - paitsi syömisen tietysti.


Vihtorikin nauttii unistaan lähellä patteria. 


Vessakomeron epätoivoinen lämmitysyritys kynttilöillä alkaa olla jo liian epätoivoista. Pakkanen ei vaan millään malta pysyä ohuen seinän toisella puolella, vaan tunkee väkisin sisään.


Käsien pesu tässä tilassa alkaa vaatia järeämpiä otteita. On kai aika siirtää tämä toimenpide sisälle tupaan. 


Kummasti vaan tuo isompi talo pysyy lämpimänä, vaikka siellä on vain kolme patteria käytössä. Yksi on kylppärissä, yksi makuukamarissa ja yksi salissa. Noin isoissa tiloissa on siis upeaa, että vähällä lämmityksellä pärjää. Siitä haaveillessa nautimme auringon lämmittävistä säteistä, kynttilöiden tuottamasta valosta ja lämmöstä ja kuivakoista sähköpattereista. Väliaikaistahan kaikki on vaan.

12 kommenttia:

 1. Rengintalo taitaa kaivata eristeitä seiniin ja lattiaan. Vessastakin varmaan tulisi eristeellä lämmin. Yrittäkäähän pysyä lämpimänä. Glögiä puuhellalla tai sitten purkuhommiin niin pysyy lämpimänä. Hyvää välipäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhella ja pönttöuuni ovatkin kunnossa, mutta piipun pää pitäisi muurata uudelleen. Ei siksi uskalla käyttää tulisijoja trenkituvassa. Joskus aikoinaan on näköjään lattiaan ruutattu jotain hölynpölyä ulkovuorauksen rei'istä päätellen. Taitaa vain tuo olla haihtunut viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Mutta tuo kaasuhella on myös hyvä lämmönlähde. Teemme varmaan paljon kaikkia patoja ja laatikkoruokia lähiaikoina. :)

   Poista
  2. Noita hölynpölyn laittajia on ollut monenlaisia, toiset silkkoja huijareita ja se "hölynpöly" eli ureavaahto ollut lähes vettä.
   Meidänkin talossa sitä on laitettu ja kun lattioita avattiin, voitiin todeta, että meidän tapauksessa se on ollut hyvää tavaraa ja täyttänyt tehtävänsä hyvin, eikä ole haihtunut mihinkään.
   -Rosanna-

   Poista
  3. Hienoa kuulla, että teidän taloon on käytetty ihan oikeaa ainetta ilman vesilisäyksiä. :) Toisilla taas on koko vaahto haihtunut kuin tuhka tuuleen. Emme kyllä ole katsoneet lattian alle, mikä tilanne siellä on.

   Poista
 2. Isossa talossa taitaa nuo eristeet olla eri luokkaa..:) Täälläkin pakkasta aamulla -11 astetta...juuri tultiin Niilon kanssa lenkiltä ja poskia ihan pakkanen nipisteli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yht'äkkinen talventulo aina pääsee yllättämään. Eiköhän tähänkin totu. :)

   Poista
 3. Pistäkäähän lattioille toiset matot, ottakaahan toinen peitto myös kun nukutte ja kerrospukeutuminenkin auttaa. Näin piipun muurausta odotellessa ja eristeitä suunnitellessa, toivottavasti kuitenkin laitatte nuo eristeet. Toiset ikkunatkin auttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei onneksi ole niin kylmä, että pitäisi varautua noin vakavissaan. Talon remontin jälkeen alamme remontoida tätä mökkiä, mutta remontti alkaa trenkituvan oikaisulla. Toki sitä ennen muuraamme tuon piipun kuntoon, jotta tulipesät saa käyttöön. Sekin on jo iso askel eteenpäin. :)

   Poista
 4. No onpas siellä pakkanen vessanpieliä koetellut;) Toivottavasti tämä talvi ei kovaksi äityisi!! Mielenkiintoisen joululahjan olitte hommanneet, edellisessä postauksessa. Tuollainen on ollut haaveena täälläkin päin;) Olisi se vaan hienoa löytää tai ainakin kuvitella löytävänsä aarteita;) Mukavia loppuvuoden päiviä ja kaikkea kivaa uuteen vuoteen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täällä pakkanen koetellut. :) Odottelemme taas leudompaa keliä, että pääsisi kaivelemaan aarteita pellosta. Taitaa nyt näyttää vähän turhan talviselta tulevat päivät, mutta tulee se kevätkin sieltä. :)

   Poista
 5. Hei, kokeile tehdä tälläinen ruukkukämmitin kuten Jovelassa.
  http://jovelassa.blogspot.fi/2013/11/selviytyjat-jovelassa.html?m=1
  Pakkasella kaipaa kyllä lämpöä jos sitä ei ole. Kerro toimiko lämmitin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden kissan taloudessa en tuollaista huteruutta uskaltaisi kokeilla, mutta sepä antoi oivan vinkin, joka ei vaatinut isoja toimenpiteitä. :)

   Poista