Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Valoa ja lämpöä kanalaan ja kuttulaan

Valon vähetessä kaikki kanat lakkasivat lopulta munimasta. Toisaalta ihan hyvä, että oli luonnollinen mahdollisuus vaihtaa sulkapeite uuteen ja saada hyvä lepotauko. Jos näin luonnonmukaista kanalaa pitäisi yllä, olisi seuraava muna tulossa vasta helmikuussa, kun luonnonvalo olisi riittävää. Siitä muuten tulee tämä pääsiäismunien arvostaminen. Vihdoin uusi elämä alkaa voittaa, valo lisääntyä, ja munia putkahdella.


Mutta ajattelimme, että kanamme voisivat saada vähän keinovaloakin. Sitä paitsi valo helpottaisi myös meidän liikkumistamme kanalassa. Ja olisi kanojen hyvä saada lämpöäkin, kun talven pakkaset olivat tulossa. Nyt alkuviikosta sähkömies kävi sähköistämässä kanalan. Kanoilla on nyt hyvä lämmitin.
Valoja on kaksi. Toiseen ajattelimme lampuksi pienitehoista valoa, joka laitettaisiin iltasella lypsyn ajaksi päälle, jotta kanat tietäisivät mennä yöpuulle. Yhtäkkinen valojen katkaiseminen aiheuttaa sen, että kanat jäävät niille sijoilleen ja yöpyvät mykkyrässä maassa.


Valo on kuitenkin melko voimakas, joten saatamme käyttää navetan eteisen valoa hämärävalona.
Lypsyn jälkeen pitäisi kaikkien olla jo orrella, jotta valon voi sammuttaa.


Vuohetkin saivat valonsa. Valo aiheuttaa Penteleessä lemmenpuuskan, mutta ehkä kuttuset sen kestävät. Pentele on täysin Käpyn lumoissa, rakkaus syttyi heti sen tullessa meille, eikä ole laantunut ollenkaan. Rakkaus on vielä toistaiseksi melko yksipuolista.


Pentele on muuten harvinaisen suloinen pukki. Se tulee lähelle, kallistaa päätään ja katsoo vetoavasti ja ihan varmasti kysyy: "Tykkäätkö yhtään minusta?" Ja sitten on pakko paijata sitä oikein kunnolla ja antaa pusu, kun se on niin valtavan suloinen.


14 kommenttia:

 1. Hyvät lamput olette hankkineet ja onnea gradun johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä noilla lampuilla jo näkee navetassa. :)

   Poista
 2. Pitäähän kanoilla lömpöä ja valoa olla, jotta jaksavat sitten keväällä taas munia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai pitää kanoilla olla lämpöä ja valoa talveksi. On se taas suuri ihme, kun ensimmäinen muna sieltä putkahtaa. :)

   Poista
 3. Molemmilla isovanhemmillani oli kanoja enkä ole kuullutkaan tuosta "munimislakosta"...tai ei ainaskaan muistu mieleen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kanoja on paljon, ei varmaan kaikilla lakko osu samaan aikaan. Ja jos valoa on koko ajan, sekin vaikuttaa.

   Poista
 4. Mun laspsuuden kodissa napsautimme valoja pois ja päällä 3 -4 kertaa annoimme olla päällä 5 minuuttia että kerkesivät orrille ja sitten sammutimme kokonaan. Toimii erittäin hyvin, mutta vaatii että katkaisia on tuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisenkin olen nähnyt, että tuvasta kierretään hehkulamppi kiinni niin, että siitä syttyy valo, ja samalla kanalan lamppu himmenee. Mutta meillä säädellään nyt siellä kanalassa noiden valojen kanssa. Voisi sinne laittaa jonkun pikkulampun ajastimella, mutta katsotaan nyt, miten tuo lähtee toimimaan.

   Poista
 5. Meillä kanat lakkoilevat myös, vaikka valo ja lämpö on ollut asennettuina jo vuoden päivät (tosin lämmitykselle ei ole vielä ollut tarvetta hyvän eristyksen vuoksi). Tässä sitä ihmetellään, meinataanko saada munia koko talvena!

  Pentele on kyllä hurmaava ilmestys <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hyvä eristäminen onkin paras mahdollinen lämmitys kanalaan. Meillä on ilmavuotoja ikkunoista ja ovista, joten lämmitys on paikallaan ainakin pakkasilla. Saa nähdä, milloin meidän kanamme alkavat uudelleen munia. Pentele on oikea hurmuri.

   Poista
 6. Oletteko tehneet talossa tai renkituvassamitään remontteja? Mikä on suunnitelma? Toivottavasti kanat jaksavat munia tauon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköremontti on menossa parhaillaan kaikkialla. Seuraavaksi alamme laittaa uusia pintoja talon makuukamariin. Ja sen jälkeen on vuorossa kirjasto, josta pitää poistaa pinnat ja laittaa uudet. Nämä ovat helpoimmat kohteet, joten on mielekästä aloittaa niistä. Kirjastosta siirrymme saliin, jossa on lisäksi lattian pesu lattianhoitokoneella. Kun nämä vaiheet ovat valmiina, muutamme taloon asumaan. Luultavimmin on silloin kevät, jolloin voimme käyttää pihatupaa keittiönä keittiöremontin aikana. Siellä onkin tarkoitus nostaa lattialankut ylös puhdistusta varten. Kyllä tässä tätä touhua vielä riittää ennen kevättä. Ja keväällä alkavat taas pihatyöt. :)

   Poista
 7. Hyvä suunnitelma, teistähän se on kiinni. Anteeksi jos menin asioiden edelle. Noin on varmasti hyvä edetä että saatte käyttää sillä aikaa toista keittiötä kun teille tehdään toista. Touhua riittää, tehkää toki ihan omaan tahtiin. /m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa olla aika hidas tämä remppatahti. :D Mutta suuri syy siihen on ollut minun kirjalliset puuhani. Nyt onkin toinen tahti tulossa, kunhan saan tuon Isännänkin innostumaan.

   Poista