Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 4. toukokuuta 2023

Jätekasa, jätekasa, jätekasa ja lisää jätettä jätteen lisäksi!

Kuivurin takana on alue, jossa kasvaa puutarhavadelmaa. Alue on reunustettu laudoilla, mutta vadelmat ovat karanneet lautojen ulkopuolellekin. Yksi asia on kuitenkin nyt muuttunut. Alue ei kasva enää styroxia ja muovia. Ne saimme tästä pois eilen ystävien avustuksella.


Kuivurin oikealla puolellakin oli styroxia ja muovia. Muovia on vielä maassa jokunen kerros, mutta styroxit ovat poissa.


Tuntui jotenkin aivan hirveältä kaivella jätettä, sillä sitä kasasimme aivan järkyttävät määrä. Tuntuu, ettei siitä pääse täällä koskaan eroon.


Kuopista tullutta jätettä kasasimme peräkärryyn, mutta se täyttyi aivan liian nopeasti, eikä tämä jätekasa ole yhtään pienemmän näköinen edelleenkään.


Kolmaskin jätekasa on vielä odottamassa tällä alueella. Tämä on oikeasti niin ällöttävän kauheaa, etten osaa edes kuvailla. Tarvitsemme siis vielä (ainakin) yhden jätekontin, jotta kaiken tämän saa pois täältä. Se 10 000 kiloa, mikä täältä on jo viety, tulee nyt kasvamaan vieläkin isommaksi määräksi. On se ihan käsittämätöntä! 


Maassa on vielä muovia muutama kerros, joten sen repiminen on vielä edessä. Trenkituvan koivun alla on alue, jossa muovia on ainakin kaksi kerrosta, joten saamme tehdä töitä ihan reilusti, jotta ne saadaan sieltä pois.


Sitten on vielä tuo kasvihuoneen raato. Sielläkin on vielä styroxia ja muovia, jotka pyrimme saamaan pois tämän vuoden aikana. Sen jälkeen meillä on vielä yksi puutarha-allas, joka on tehty muovista ja styroxista, mutta sen siivoamisaikataulusta en vielä tiedä.


Jotta toivottomuus ei valtaisi maata (muovin ja styroxin lisäksi) on ajateltava, että jokainen muovinriekale ja palanen styroxia kerättynä on kohti puhtaampaa maaperää ja siistimpää aluetta. Jonain päivänä voimme katsella ympärillemme ja todeta tehneemme onnistuneen puhdistuksen tälläkin alueella. Vaikka välillä tuleekin aivan toivoton olo, on muistutettava itseään, että pieni pala kerrallaan tilanne muuttuu.

10 kommenttia:

 1. Itse maatilan lapsena muistan että kaikki jätteet kasattiin johonkin mäenreunaan. Ei ollut maaseudulla kaatopaikkaa ja uskottiin ihan tosissaan silloin alkuun että muovi häviää/lahoaa maassa. Lasipurkit ja rikki menneet astiat rikottiin talon perustusten ympärille ettei hiiret ja myyrät tulisi sisälle. Hatun nosto teille valtavasta urakasta ja tsemppiä jatkoon !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhojen talojen mailla on tunkioita, jonne kaikki jäte kärrättiin ennen yleisiä kaatopaikkoja. Täältä vaan ei ole koskaan siirrytty kaatopaikka-aikaan, vaan kaikki jäte on kätketty styrox-laatikoihin ja upotettu maaperään. Laatikoista on tehty aitauksia ja kukkapenkkejä ja niiden reunuksia muovilla peitettyinä. Täytyy sanoa, että välillä tuo kekseliäisyys melkein huvittaa, mutta ei sitten kuitenkaan. :)

   Poista
 2. Tämä on varmaan tyhmä kysymys, mutta miksi siellä maassa on muovikerroksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisellä asukkaalla on ollut puutarhatila, jossa hän on kasvattanut myyntiin syötäviä kasveja sekä koristekasveja. Jotta maa ei peittyisi rikkaruohoihin kasvatusalueilla, hän on peittänyt maan pinnan muovikerroksilla. Styrox-laatikoissa on kasvanut kaikenlaista. Toinen ongelma onkin siinä, ettei täältä ole kuljetettu koskaan jätteitä pois, edes jätesopimusta ei ole ollut ennen meidän aikaamme.

   Poista
 3. Olette tehneet jo nyt valtavasti työtä jätteiden hävittämisen eteen. Varmasti välillä toivottomuus iskee, mutta kuten sanoit, jossain vaiheessa saatte nauttia styroxista ja muovista vapaasta pihapiiristä. Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, tämä esiintymä sai jotenkin aivan hirveän suuren ärsytyksen aikaan. Eikä siihen auta muu kuin siivous. Kai tämä lopulta jossain vaiheessa loppuu, vaikka välillä tuntuukin niin toivottomalta. :)

   Poista
 4. Pieni pala kerrallaan. Ja voitte kyllä olla ylpeitä jo tehdystä työstä, jäätävä määrä jätettä korjattu pois luonnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän pysytellä positiivisella mielellä, ettei tämä järjetön jätteen määrä saisi yliotetta. Pala kerrallaan on hyvä ajatus ja toimintatapa. Pakkohan tuon jätteen on jossain vaiheessa loppua. :)

   Poista
 5. On todellakin käsittämätöntä. Komppaan yllä olevia, olette tehneet jo valtavasti työtä maan puhdistumisen eteen! Ihan todella mahtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuota jätettä jo kerätty aivan käsittämätön määrä. Jo ennen tätä ne neljä piukkaan ahdettua kontillista, satoja peräkärryllisiä ja normaaleja roskistäyttöjä. Odotan sitä päivää, jolloin voimme huokaista helpotuksesta ja katsella muovitonta puutarhaa. Mutta siihen ehkä menee vielä jokunen vuosi. :)

   Poista