Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 20. kesäkuuta 2022

Raparperiaika

Raparperiaika on parhaillaan menossa. Meillä täällä Kivimäessä on valtavasti raparperia, joten pyrimme hyödyntämään sitä mahdollisimman paljon. Tänä vuonna olenkin ehtinyt tehdä jo aika monta erilaista herkkua varastoon. Osa on jo syötykin heti valmistuttuaan. Yritän vielä keksiä reseptejä, sillä raparperi on hyvää.


Raparperipiirakka

Raparperipiirakan teen aina tosca-kakun pohjan ohjeella pellillisen kerrallaan. Tätä pitää tehdä vielä säilöön, sillä se maistuu myöhemminkin hyvältä. Parasta se on vatkatun vaniljakastikkeen kera.


Raparperikaurapaistos

Raparperipaistosta teen myös isomman erän kerralla. Laitan hieman enemmän kaurakuorrutusta, sillä se on niin herkullista. Sulatan sokerin rasvaan, jolloin kuoresta tulee vieläkin rapeampi.


Raparperimehu

Raparperimehua on pakkasessa nyt 20 litraa. Sitä menee helposti kesäaikaan helteellä kuplaveden joukossa, joten sitä saakin olla reilusti. Teen mehun sitruunahapolla.


Raparperi-scoby-remmit

Luin erilaisia ohjeita kombutsan valmistuksessa kasvavan scobyn käyttämiseen makeispohjana ja totesin, että raparperin kanssa se valmistuu ihanan sitkeiksi remmeiksi. Ja totta se onkin. Hyviä remmejä tuli. Voisin kokeilla raparperiremmejä vielä banaanin kanssa, jolloin ei tarvitse laittaa sokeria. Raparperiremmejä voi tehdä myös varsista vuolemalla juustohöylällä kerroksia, jotka sokeroidaan kevyesti ja kuivataan.


Raparpericurd

Viime vuonna teimme tyttöjen kanssa ensi kertaa tätä herkkua. Tänä vuonna oli pakko tehdä taas, sillä maku on aivan käsittämättömän hyvä. Jos tekee ohjeen kaksinkertaisena, saa juuri sopivan määrän valkuaisia pavlova-kakun pohjaa varten. Tein kyllä kuusinkertaisen määrän ja pakastin suurimman osan.


Raparperipavlova

Valkuaisista, sokerista, etikasta ja maissitärkkelyksestä tulee täydellisiä marenkeja, jos vielä saa ne paistettua tarpeeksi matalassa lämpötilassa, jolloin ne pysyvät valkoisina. Hoksasin, että kasvikuivurilla lämpötila pysyy sopivan matalana ja puhallus kuivattaa marengit nopeasti. Pavlovaan laitoin kerman tilalle vaahdotettua vaniljakastiketta, mutta kermaa käyttämällä saa makeutta tasattua, sillä marengissa on sokeria todella paljon. Pavlovan lisäksi sain monta levyllistä marenkeja.


Raparperisiirappi

Näin ohjeen netissä ja päätin kokeilla. Raparperipaloja ja sokeria laitetaan painon mukaan yhtä paljon kerroksittain lasipurkkiin. Purkki suljetaan ja odotetaan pari viikkoa, että kaikki mehu liukenee sokeriin. Siivilöinnin jälkeen säilötään kuten sokerimehut. Siivilöidyt raparperipalat voi kuivata kuivurilla makeisiksi.


Raparperibanaanihillo

Tämä on nyt uusi juttu. Laitoin vähemmän banaania kuin ohjeessa oli, mutta silti mielestäni sitä oli liikaa. Hillo on todella hyvää, mutta maistuu pääasiassa banaanilta. Seuraavaksi kokeilen vähemmällä banaanilla.

1,8 kg raparperia keitetään pehmeäksi pienen vesitilkan kera

7 banaania soseutetaan ja sekoitetaan raparperin joukkoon

1 kg hillosokeria kaadetaan seokseen ja keitetään noin 10 minuuttia.


Raparperikerroskiisseli

Raparperikiisseli oikein juoksevana on todella ihana hellejuoma, mutta vähän paksumpana se on todella hyvä kerroskiisseliin. Maitokiisseli tai vaniljakiisseli on helppo valmistaa kaveriksi.

4 kommenttia:

 1. Brita kakkuun sisälle voi myös laittaa raparperia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin, tuohan puuttuu vielä kokoelmista! Pitääpä tehdä. :)

   Poista
 2. Aivan ihania ohjeita ja ideoita annat käyttöön.
  Täytyy kokeilla.
  Meillä syötiin sellaisenaan ja joskus kastettiin sokeriin, hyvää oli ja on.
  Mehua joimme paljon ja oli lapsena paras mehu ikinä, tosin mehulingolla ja sitten keitettiin sokeri sekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tuon sokeriin kastamisen lapsuudesta. Kyllä olikin hyvää herkkua sekin. :)

   Poista