Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 25. elokuuta 2021

Tipuja siellä, tipuja täällä, tipuja tulossa...


Kaikkialla sato näyttää hyvältä tässä vaiheessa. Niin on laita myös kanalassa, sillä tämä on ollut taas kerran hyvä tipuvuosi. Keväällä syntyneet ovat jo isoja kukkoja ja kanoja, mutta kesäiset tiput ovat kaikki vielä kovin pieniä. Kanalassa kuoriutuneita on vain kaksi, joista toinen on kukko ja toinen kana. Näillä on kaksi emoa, sillä tiput menivät jotenkin sekaisin emoilla. Nyt ne hoitavat yhdessä näitä pikkuisia.


Talon alla kuoriutuineita on 11. Nyt luukku on verkotettu, joten sinne ei enää pääse tekemään piilopesää. Näiden tipujen emo on harvinaisen rohkea, sillä se on tuonut tiput jo pihalle päivittäin tutkimaan suurempaa maailmaa.


Uusimmat 7 tipua kuoriutuivat lampolassa. Nämä ovat vielä tiukasti emossaan kiinni kanalassa. 


Eikä siinä vielä kaikki, sillä yksi kanoista paljasti piilopesänsä lentämällä aamulla sieltä alas. Mutta tämä on kaikkein hankalin pesä, sillä se on niin korkealla ja hankalassa paikassa. Siinä vaiheessa, kun tiput kuoriutuvat, on seurattava tarkkaan, että kaikki saa pelastettua tuolta kanalan puolelle. Navetan ylisiltä pitää kulkea tuohon puuttuvan seinän luo ja kauhottava yläkaton välistä emo ja tiput johonkin astiaan. Tiedämme jo prosessin, sillä tuolla on kerran ennenkin ollut pesä.


Kanaparvemme saa siis aika suuren lisäyksen tälle vuodelle, mutta myymme uutta tuotantoa ja syömme kasvaneet kukot keittonaa tai patana. Kuulostaa vähän hurjalta, mutta se on realismia maatilalla.

Olemme saaneet seurata pääskyjen pesintää hyvin läheltä, sillä lampolaan ilmestyi pesä. Kuoriutumisen jälkeen alkoi melkoinen vipinä, kun vanhemmat lensivät edestakaisin hakemassa poikasille ruokaa. Hyvin ne näyttävät saaneen ravintoa jo tässä kuvassa.


Ja niin tuli aika näidenkin tipujen tulla pois pesästä ja opetella lentämään.

2 kommenttia:

  1. Voi ihanaa, pihapääskysiä. Pääskyset ovat käyneet harvinaiseksi, on tosi hyvä juttu että ovat löytäneet teiltä pesäpaikan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat olleet oikein mukava lisä eläimistöömme. Navetan lisäsiipeen ei ole voinut laittaa ikkunoita näiden liikkumisen vuoksi. Toivottavasti tulevat ensi vuonnakin pesimään. :)

      Poista