Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Hapankaali

Juttelin kerran ihan ohimennen, että hapankaalia olisi kiva yrittää tehdä itse. Yksi ystävämme kuuli sen ja sanoi, että hänellä olisi hapatusruukkuja lainaksi, jos haluaisin kokeilla. Niinpä ilmoitin, että voisin sellaisen ottaa ja kokeilla valmistaa hyvää, herkullista ja terveellistä hapankaalia ihan itse.

Luulin, että yleiskoneemme oli hajalla, mutta kaksi kaalia käsin höylättyäni Isäntä muisti, että siitähän hajosi vain se pirtelöpuoli. Viimeisen kaalin sain vähän nopeammin pienennettyä.


Neljänneskaalin pilkottuani nuijin sen puunuijalla pehmeäksi merisuolan ja valkosipulin kera. Nuijiminen on kovaa työtä, mutta en keksinyt mitään kotikonstia työn helpottamiseksi. Siinä vaiheessa ajattelin, että on vaan valtavan helppo ostaa kaupasta rasiallinen valmista hapankaalia. En kuitenkaan vielä antanut periksi, vaan jatkoin nuijimista, kunnes koko 7 kg kaalia oli pehmeää ja mehukasta.


Nuijinnan jälkeen se erä sai siirtyä hapatusruukkuun tiukasti sinnekin nuijittuna. Pikkuhiljaa ruukkukin alkoi täyttyä ja nuijittava kaali vähentyä. Kun kaikki kaali oli ruukussa, lisäsin kefiirin pinnasta otettua heraa pari desiä. Herahan ei ole ihan välttämätöntä, mutta se nopeuttaa hyvien maitohappobakteerien muodostumista ja hapantumista.


Varmistin, että kaikki massa oli nesteen peitossa, ja lisäsin vielä leivinpaperin ja sen päälle lautasen painoksi. Ruukku on keittiössä, jossa lämpötila ei ole ihan ihanteellinen näin alkuun, sillä suositeltu alkulämpö pitäisi olla 25 astetta, mutta meillä ei sellaista kuumuutta tunneta kuin hetkittäin hellan vieressä. Tuoksusta päätelleen kaali on alkanut muuttua hapankaaliksi. Muutaman päivän jälkeen ruukun voi siirtää vähän viileämpään, noin 16 asteeseen, joka on meillä helpompi järjestää. Parin viikon käymisen jälkeen kaalin voi siirtää konttuuriin kylmään, jolloin maitohappokäyminen ei ole enää aktiivista.


Arvelen, että saamme syödä tuota herkkua ihan reilusti joka aterialla, sillä kahdelle ihmiselle ruukullinen hapankaalia on vähintäänkin riittävä. 

6 kommenttia:

 1. Tuota en olekkaan koskaan kokeillut tehdä, ussssssssein siitä oli puhetta mutta jäi puheen asteelle. En senpuoleen ole ikinä edes maistanut hapankaalia, ennakkoluuloinen sen suhteen olen.
  Nukavai joulunalus päiviä:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hapankaali on hyvää, mutta toki uuteen makuun pitää totutella. Valmistus on helppoa, mutta tuo nuijiminen työlästä. :)

   Poista
 2. Hapankaali on hyvää, ja luonnollisen terveellistä. Ennen syötiin niin paljon enemmän hapatettua, ja mitä nyt syödään...olispa joskus kiva kokeilla itsekin tuota tehdä. Kuinkahan kauan mahtaa säilyä? Tämä on siitä niin hyvää, että vatsa kestää hyvin, vaikka muutoin kaali tekee ilmaa ja kipuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hapankaali säilyy useita kuukausia nesteessään viileässä, joten noinkin ison ruukullisen voi hyvin valmistaa koko talveksi. :)

   Poista
 3. Menneitä muistelen tässä kannustaen kokeilemaan ja maistelemaan tätä herkkua.
  Menin kerran ammoisina aikoina kylään yllätyksenä ja siellä täti oli alkamassa hapankaalin valmistusta. Nuoremmuuttani lupasin auttaa ja saimme sen tehtyä nopeammin, kun halusin käyttää yleiskonetta. Teimme koneella melko pientä siitä kaalista, niin tuo hakkaaminen ei jäänyt niin työlääksi. Ei täti siihen laittanut suolan lisäksi muuta ja kuukauden päästä jo kävin syömässä hapankaalipalkkani.
  Se oli mukavaa ja voisin tehdä uudestaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä edes tarvitse tehdä noin paljoa, kuin minä tein. Sullahan on jo homma ihan hallussa. :)

   Poista