Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 4. maaliskuuta 2019

Kosmetiikkaa Kivimäestä

Lapsena luin innolla Isotaito-kirjasarjaa, jossa oli ohjeet kaikkeen mahdolliseen tekemiseen. Löysin sieltä myös kosmetiikkaohjeita, mutta en tietenkään alkanut valmistaa niitä. Jo ainesluettelo oli sellainen, etten edes tiennyt, mitä ne olivat. Mutta olisi ollut kovin houkuttelevaa kokeilla jotain. Noista ajoista on jo paljon vuosia, mutta sama into on kytenyt edelleen. Niinpä olenkin tarttunut toimeen ja alkanut valmistaa ihan perustuotteita kuten saippuaa, huulirasvoja, vartalovoita, deodoranttia ja partavahaa. 

Nyt valmistin Isännälle partaöljyn, johon tuli jojoba-öljyä, risiiniöljyä, E-vitamiinia sekä muutama tippa patsuli-eteeristä öljyä. Itselleni tein ihan perusöljyn jojoba-öljystä ja muutamasta tipasta frankinsens-eteeristä öljyä. Olen aina luullut, että öljy tekee ihon rasvaiseksi, mutta olin väärässä. Jojoba-öljy imeytyy nopeasti ja jättää ihon poskettoman pehmeäksi ja siloiseksi.


Seuraava vaihe on kokeilla neste-rasvaseosta emulgoimalla. Ei sekään ollut ollenkaan mahdotonta, joten uskallan julkaista kaksi ohjetta.

Isännän kevyt kasvovoide:

60 ml kamomillateetä
10 ml ruusuvettä
8 g karitevoita
20 ml manteliöljyä
5 g emulgointiainetta (Olivem 1000)
20 tippaa säilöntäainetta
20 tippaa E-vitamiinia
Eteeristä öljyä oman maun mukaan (patsuli, laventeli ja bentsoe)

Nesteet sekoitetaan keskenään, samoin rasvat ja emulgointiaine. Molemmat laitetaan omaan kuumuutta kestävään pieneen astiaan vesihauteeseen ja lämmitetään 70-asteiseksi. Neste kaadetaan sekoittaen rasvaseokseen. Voide otetaan pois vesihauteesta ja sekoitellaan, kunnes sen lämpötila on alle 40 astetta. Lisätään säilöntäaine, E-vitamiini ja eteerinen öljy. Purkitetaan ja käytetään.


Emännän ylellinen ruusuvoide

30 ml ruusuvettä
2 ml glyseriiniä
8 ml viinirypäleensiemenöljyä
7 ml jojobaöljyä
4 g emulgointiainetta (Olivem 1000)
10 tippaa säilöntäainetta
10 tippaa E-vitamiinia

Valmistetaan samoin kuumentamalla neste ja öljyt erikseen ja yhdistetään sekoittaen. Lisätään jäähtyneeseen voiteeseen säilöntäaine ja E-vitamiini. Voiteessa on juuri sopivasti ruusun tuoksua, joten muuta siihen ei tarvitse lisätä. Voide sopii 50 ml purkkiin.


Jos itsetehty luonnonkosmetiikka kiinnostaa, suosittelen erityisesti Kaisa Vermasheinän kirjaa Lempeää kauneutta luonnosta. Kirjassa on hyviä perusohjeita, joihin äkkiä keksii omia variaatioita. Ohjeiden aineita on helppo löytää.


Jos myös värikosmetiikka kiinnostaa, suosittelen englanninkielistä kirjaa Make it Up, jonka on kirjoittanut Humblebee&Me blogin Marie Rayma. Tämänkin kirjan ohjeet ovat helpot ja ymmärrettävät. Mariella on myös hyviä videoita YouTubessa.


Kosmetiikan valmistaminen on ihan mukavaa nyhvertämistä, jos sellaisesta pitää. Pikkuhiljaa voi oppia valmistamaan juuri täsmälleen omalle iholle sopivia tuotteita tuoreena ja luonnollisena.

2 kommenttia:

  1. Onnittelut! Voitit blogini arvonnassa krassin siemeniä. Laita lähetystiedot sähköpostiini niin laitan siemenet postiin.
    katjuskaisen ät gmail piste com

    VastaaPoista