Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 18. maaliskuuta 2019

Kehräämällä lankaa

Lomaviikkoni loppupuolella huomasin ilmoituksen kehruukurssista, joka olisi aivan lähellä muutaman kilometrin päässä. Päätin heti ilmoittautua, sillä kurssi alkaisi heti seuraavana päivänä. Meillä on kaksi rukkia, joista toinen löytyi helpommalla. Toisessa tiesin olevan ongelman, sillä nahka oli rikki siltä kohdalta, jonka pitäisi pitää lyhtyä paikoillaan. Otin siis mukaani talon vanhan rukin, vaikka kunnosta ei ollut tietoa. Otin mukaan myös kaksi epämääräistä säkkiä, joissa oli jotain villan tapaista.


Sain kuulla, että rukki oli ihan hyvässä kunnossa, mutta lyhdyn kara, eli tuo pitkä tikku oli likainen, joten pesemällä sen sai rullan pyörimään paremmin. 


Ensiksi piti opetella tekemään hahtuvia eli lepereitä. Käsikarstoilla sai sopivia lepereitä, mutta nopeammin karstaaminen sujui karstausmyllyllä. Samalla kävi ilmi, että säkissäni oli sekakarvoja, joista tunnistimme ainakin vuohen, koiran ja lampaan. Karstasin näitä sekoitellen.


Karstausmyllyllä karstattu villa on yhtenä laattana, josta pitää ottaa suikaleita. 


Ensimmäinen kehruuharjoitus oli värttinäkehräys, jolla opettelimme sopivaa tuntumaa sormien ja villan välille. 


Seuraavana päivänä pääsimme kokeilemaan rukkia. Sama tekniikka oli edelleen sormien ja villan välillä, mutta nyt kierteen teko tapahtui vauhtipyörän avulla.


Kun rulla oli täysi, oli aika kerrata lanka. Opettelimme paimentolaiskertaamisen ja silmukkakertaamisen. Omaan lankaani kokeilin silmukkakertaamista, jolla langasta tulee kolmesäikeistä. Illan päätteeksi ensimmäinen vyyhti oli valmis. Lanka on todella paksua, eikä kovin tasaistakaan, mutta se on ihan käyttökelpoista.


Toinen vyyhti oli jo tasalaatuisempaa. Kolmantena päivänä opimme kertaamaan myös kahdelta rullalta rullatelineeltä. 


Nyt onkin aika kokeilla kehräämistä kotona, sillä villoja meiltä löytyy säkeittäin kuivurin yläkerrassa.

12 kommenttia:

 1. Teillä on aarre-aitta ahkerille ihmisille. Mitähän kaikkea sieltä kätköistä vielä löytyykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi edellinen asukaskin on ollut käsityöihminen. Täältä löytyy vielä paljon kivoja aarteita. :)

   Poista
 2. Sinultahan kaikki onnistuu, kokeilin joskus äidin kanssa mutta siitä ei tullut mitään.
  terv. Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritystä, yritystä ja yritystä vaaditaan. Ei kehrääminen ole mikään helppo taito.

   Poista
 3. Ohhoh, aika mahtavaa, että löytyy kurssi ihan vierestä! Kivaa elävää pintaa tuosta langasta saa neuleisiin. Hauska juttu sekin, että siellä on kaikki tarvikkeet omasta takaa :-D Multa löytyy vintiltä vain muutamia rukin osia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssin aika ja paikka osui juuri nappiin. Oli hauska opetella uutta taitoa. Rukkeja saa nykyään ihan pikkurahalla huutokaupoista. :)

   Poista
 4. VAU!
  Olen joskus opetellut tuon, mutta välineitä ja materiaalia ei ole näkynyt sen koommin.
  Suvun rukitkin jäi minulle vain haaveiksi, kun vanhempani ne hävitti.
  Iloisia hetkiä kehräämisen saloihin toivottaen täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään vanhoja rukkeja saa ihan pikkurahalla huutokaupoista. Käy hakemassa jostain suvun menetettyjen tilalle. Pölyä ja karvoja saa sitten oikein urakalla Puppelle hävitettäväksi. :)

   Poista
 5. Siitä se lähtee, oma lankatehdas. Hieno taito jonka voisi opetella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta siemenpaketista! Ruusunätkelmätkin tulevat varmasti löytämään paikkansa täällä. Kehrääminen on hieno taito, vaikka vaatiikin aluksi hyviä hermoja. :)

   Poista
 6. On teillä vauhdikasta! Hieno juttu, että villoja käytetään. Miten ihmeessä te kaikkeen ehdittekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osui niin oikeaan loma-aikaan tuo kurssi, että oli ihan pakko mennä. Kehräämistä olen haaveillut opettelevani jo monen monta vuotta. Eihän sitä tiedä, miten paljon normaalioloissa ehtii kehräämään, kun monta muutakin työtä odottaa tekijäänsä. Mutta villoja on varmasti muutamaksi vuodeksi valmiina. :)

   Poista