Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 21. syyskuuta 2018

Rypäleistä mehuksi

Rypäleet ovat nyt parhaimmillaan. Niitä ei oikein muuten saa säilöttyä kuin mehuksi. Yritämme keksiä uusia yhdistelmiä, sillä pelkistä rypäleistä tehty mehu on erittäin makeaa ja siihen on hyvä yhdistää jotain muuta makua mukaan.


Poimin taas pari ämpärillistä rypäleitä terttuineen. Pihatuvan edessä on hyvää tilaa jatkokäsittelylle. Ensimmäinen vaihe on murskaimen tuonti hyvään paikkaan.


Laitoin suppiloon vuorotellen aroniaa ja perattuja rypäleitä. Aroniat ovat niin pieniä, että menevät melkein kaikki suoraan läpi murskaimesta, mutta rypäleiden kanssa murskautuvat ehkä paremmin.


Eivät roskatkaan hukkaan mene. Nämä ovat vuohien mielestä erittäin maukkaita. Saavat tästä kivan lisän lypsyruokaan.


Murskattu marjaseos näyttää vähän keskeneräiseltä, mutta hyvä tästä vielä tulee.


Ensimmäinen ämpärillinen on kaadettu puristimeen. Jo nyt mehu alkaa valua, vaikka ei ole puristusta. Kahdesta rypäleämpärillisestä ja yhdestä aroniaämpärillisestä puristin tuli täyteen. Ensimmäiset litrat ehtivät valua ilman puristusta. Puristuksella sai vielä monta litraa lisää. Puristettu massa pääsee taas eläinten ruoaksi. Pullotin mehun puolen litran pakastepulloihin. Nyt on taas talveksi vitamiinia tarjolla ilman lisättyä sokeria. Aronia ja rypäle täydentävät toisiaan ihanteellisesti, joten tämä kokeilu oli oikein onnistunut.


Ilta pimeni niin nopeasti, etten saanut enempää kuvia, mutta tätä samaa prosessia käymme läpi vielä monta kertaa, ennen kuin kaikki rypäleet on käsitelty.

9 kommenttia:

 1. Teijän pakkanen täyttyy vitamiinipommeista.😃

  VastaaPoista
 2. Oletko kokeillut mehumaijalla keittämistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen toki. Tuorepuristettu on vaan varmempi vitamiinien säilyttäjä. :)

   Poista
 3. Eipä tarvitse teidän hakea kaupasta tuoremehuja eikä apteekista vitamiineja. Aivan upea asia. Tuorepuristettu mehu on tosiaankin melkoinen vitamiinipommi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tarvinnut kaupan mehuja ostella. Emme ostele edes ulkomaisia hedelmiä kuin satunnaisesti, kun omasta takaa löytyvät marjat ja hedelmät. :)

   Poista
 4. Oletkos ajatellut hilloksi tehdä?
  Voisi olla mielenkiintoinen puurohillo kaurapuurolle.
  Tai soseena pakkaseen ja soseena puuron sekaan.
  Eikö ae niin ole, että marjan ja hedelman voi säilöä, kuten toisetkin marjat ja hedelmät.
  aku on erilainen jokaisessa.
  Mukavaa säilöntäaikaa ja syksyä kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi hilloksikin tehdä, mutta siemenet ovat zilgassa melko suuria, eikä hillossa ehkä niin houkuttelevia. Soseen saisi kyllä siivilöityä. :)

   Poista