Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 14. tammikuuta 2017

Pihasuunnitelman toteutuminen: Trenkituvan piha

Viime vuoden tammikuussa tein vauhdilla pihasuunnitelman, joka osoittautui erittäin toimivaksi. Toki asioita oli mietitty moneen kertaan jo sitä ennen, eikä suunnitelma syntynyt siis aivan tyhjästä. Lähinnä siinä oli suuria raivaustoimenpiteitä ja puutarhan ja pihan selkeyttämistä. Päätin jakaa suunnitelman kolmeen osaan, jotta yhteen kirjoitukseen ei tulisi liikaa tekstiä ja kuvia. Ensin käymme läpi trenkituvan alueen, joka muodostaa oman pihapiirinsä.

Tammikuu 2016: Tuohon kulmaukseen on tarkoitus istuttaa syreeniaita kulmaukseksi hieman rajan sisäpuolelle, että lumille on tarpeeksi tilaa talvisin. Itse takapihalle jää vain yksi siisti kukkaistutus, muuten piha saa olla nurmikkoa.


Tammikuu 2017: Syreeniaita on istutettu, mutta takapihan kukkaistutukset ovat vielä pääosin paikoillaan. Takapihalla ei ole mikään kiire, joten sen laittaminen ei ole ensimmäisiä kiireellisiä puutarhatöitä. Sen voi jättää vaikka vielä seuraavalle vuodelle, jos tänä vuonna ei siihen ehdi vielä paneutua. Mutta tuo suunnitelma yhdestä yhtenäisestä istutusalueesta on edelleen voimassa.


Tammikuu 2016: Syreeniaita saisi jatkua tuolta tienhaarasta tähän suuntaan trenkituvan päädyn puoliväliin asti. Se mahdollistaa trenkituvalle oman suojaisan pihapiirin. Silloin tuohon päätyyn voisi ajatella vaikkapa jotain oleskelualuetta (jossa ei koskaan ehdi oleskella).


Tammikuu 2017: Aita ei jatku aivan nurkalle asti. Yksi kasa multaa meni kesän aikana ja uusi kasa tilattiin syksyllä. Oleskelualue tulee jonnekin ison koivun ja kuivurin väliin. Parhaillaan siellä onkin grillille ja pöytäryhmälle tilaa.


Tammikuu 2016: Kuivurin seinustoilta otetaan pois styroksit ja niissä kasvavat kasvit. Kanukan vasemmalle puolelle tulee kulkuväylä, jotta kuivurin tiloja voi käyttää esteettä. Pensaan oikealle puolelle tulee polku, mahdollisesti raparperilaatoilla.


Tammikuu 2017: Kuivurin etupuolen styroxit lähtivät huhtikuussa.


Kevään aikana istutuksetkin lähtivät ja alueesta tuli tasainen. Kanukan toisen puolen polku on vielä tekemättä.


Tammikuu 2016: Uusi istutusalue viimeistellään, laitetaan myös tuo alataso kuntoon. Istutusalueen takana oleva pöheikkö siistitään.


Tammikuu 2017: Alatasanne valmistui keväällä.


Molemmat alueet olivat aika hyvällä mallilla jo kesällä. Takana oleva pöheikkö laitettiin nurin ja sinne istutettiin suviruusua. Tämä tuli oikeastaan täysin valmiiksi ja vaatii jatkossa vain yleistä huolenpitoa.


Tammikuu 2016: Kuivurin ja viinitarhan välinen alue raivataan siistiksi. Kaikki rojut ja pujot saavat häädön. 


Tammikuu 2017: Rojut lähtivät keväällä. Alue jäi vielä tasoittamatta. Kepin kohdalla on ollut korotettu istutuspenkki, jossa ei kasvanut muuta kuin nokkosta ja pujoa. Keväällä alue tasoitetaan ja siistitään.


Trenkituvan piha on siis aika hyvässä kunnossa. Ison koivun luona on vielä muutama rivi styrox-laatikoita, jotka pitää raivata pois kevään aikana. Sitten sinne voi tehdä kauniin oleskelualueen, kun paikka on siisti. Joskus hamassa tulevaisuudessa iso koivu on kaadettava, mutta ei ajatella sitä nyt vielä tässä vaiheessa, eihän! 

8 kommenttia:

 1. Vaikuttava määrä jo tehty ja lisää tulossa.
  Hyvää meinasitte ja priimaa tuppaa tulemaan, minkäs sille voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon on jo tehtynä, mutta ei ihan valmista vielä. :)

   Poista
 2. Todella suuren työn olette tehneet, ja vain yhdessä kasvukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ensin, että tässä menee vuosikymmeniä, mutta ehkä selviämme vähemmässä ajassa. :)

   Poista
 3. Olette olleet todella ahkeria. Kiva kun on suunnitelmat hyvin tehty, niitä on sitten hyvä lähteä toteuttamaan. - Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelma auttaa todella paljon, samoin aikatauluttaminen kiireelliseen ja ei niin kiireelliseen. Saimme vuoden aikana paljon enemmän aikaan kuin uskoimme. :)

   Poista
 4. Ihailtavaa aikaansaannosta. Työtä ja tehtävää on pihallanne varmasti riittänyt, mutta sitä te ette selvästikään pelkää, vaan olette laittaneet hihat heilumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata pelätä työtä, jos tällaisen paikan itselleen hankkii. :D Vielä trenkituvan pihallakin on tekemistä.

   Poista