Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Pihasuunnitelman toteutuminen: Talon piha

Viimeisenä pihasuunnitelmassa on jäljellä päärakennuksen ympäristö.

Tammikuu 2016: Talolle menevän tien vierestä kaadetaan kuuset pois kivitasanteen edestä. Metsä pysyköön metsässä aidan takana! Kiviaidan edusta tasoitetaan.


Tammikuu 2017: Isäntä kaatoi kiviaidan edessä olleet puut ja näin portti ja kiviaita tulivat kokonaan näkyviin. Myöhemmin tuo pitkänä roikeltava kuusen oksa sai myös lähdön, koska se tuli liian lähelle tietä.


Tammikuu 2016: Talon päädyssä oleva vesiaihe kunnostetaan ja siihen laitetaan suihkulähde.

Tammikuu 2017: Allas ja pumppu on jo hankittu, mutta työ on vielä tekemättä. Tälläkään ei ole varsinaista kiirettä, mutta olisihan se hienoa saada valmiiksi.


Tammikuu 2016: Navetan päädyn alue siistitään. Tuohon tulee jotain kivaa istutusta, jonka ympäri pääsee ajamaan.


Tammikuu 2017: Keväällä tämä alue siivottiin ja tasattiin.


Heinäkuun lopussa nostimme isännän kanssa kivet kiven ja kannon päälle ja koristelimme ne. Iso haararunko on vielä pitkällään maassa, mutta se ei ole kovin häiritsevän näköinen.


Tammikuu 2016: Aitta-alue viimeistellään ja aittapolku kunnostetaan.


Tammikuu 2017: Pitkin kesää aitan pihaa raivattiin enemmän ja enemmän. Lokakuussa siivosimme vähän perusteellisemmin tilan. Nyt polun voi jo toteuttaa jollain materiaalilla, ehkä hakkeella.


Kesällä kaadamme jäljellä olevat korkeat vaahterat. Kutut saavat valtavan hyvät talviruuat oksista tehdyistä kerpuista.


Tammikuu 2016: Syreenikäytävä ja sen päässä oleva maja siistitään. Syreenien taimet siirretään sinne trenkituvan aidaksi.


Tammikuu 2017: Syreeninpoikaset lähtivät kasvamaan aidaksi trenkituvan luo ja polku kunnostettiin lokakuussa.


Ylhäällä oleva maja saatiin näkyviin ja sinne kuskattiin väliaikainen kalusto.


Tammikuu 2016: Pihalla oleva ruma kasvihuone puretaan pois.

Tammikuu 2017: Kevään aikana kasvihuone saa häädön. Piha tulee muuttumaan valtavasti tuon poistumisen myötä. Kasvihuoneeseen on rakennettu vesikiertoinen keskuslämmitys, jonka purkaminen pitää tehdä samalla.


Tammikuu 2016: Keskelle pihaa tulee pihaympyrä, jonka ympäri pääsee ajamaan. Pihaympyrään tulee lipputanko ja istutuksia.


Tammikuu 2017: Pihaympyrää ei ole vielä, mutta alapihalle tuli kiva pöytäkalusto penkkeineen. Lipputankoajatuksesta olemme luopuneet, mutta ympyrä on tulossa, kunhan talon viemäröintiremontti on tehty.


Tammikuu 2016: Pakarituvan pihalla kenollaan oleva koivu kaadetaan. Kutut toivoivat, että kaato tapahtuisi vasta kesällä, että ne saisivat tulevan talven kerput siitä.


Tammikuu 2017: Kutut saivat tahtonsa läpi, ja koivu kaatui kesäkuussa. Siitä riittikin työtä pitkäksi aikaa, sillä pitkä oli koivukin.


Nyt pihalla alkoi erottua hieno pihlaja, joka oli ennen jäänyt täysin koivun varjoon.


Pakarituvan pihaltakin kaadettiin monta puuta.


Alapihalla on vielä valtavasti tekemistä. Tämä nurkkaus on täysin kaiken rojun peitossa, vaikka heinä peittää sen armollisesti kesällä. 


Tammikuu 2016: Kanat olivat vähän sitä mieltä, ettei näin aikaisin keväällä mitään pihahommia kannattaisi tehdä. Mutta katettu kevättarha on niilläkin toiveissa, jotta ulkoilu olisi mahdollista maaliskuusta kesäkuuhun. Mutta ilman lunta sitten, kiitos!


Tammikuu 2017: Ulkotarha valmistui heinäkuussa ja on ilman kattoa vielä, mutta keväällä on verkkokatto laitettava tuohon, jotta kanat saavat ulkoilla laillisesti.


Tarha oli kovassa käytössä pitkälle syksyyn, kun vaan ilma pysyi plussan puolella. 


Pihasuunnitelmassa ei ollut mainintaa tien vieressä olevasta perennapenkistä, jonka päätin vaihtaa pensasaidaksi. Aloitin keväällä kaivamalla kaikki varjoliljat pois, mutta kuunliljat jäivät vielä siirtämättä. Pensaat odottavat rivissä trenkituvan pihalla.


Jotain pientä jäi siis talon pihastakin tekemättä. Seuraavaksi voisinkin kertoa tilaa koskevista muista korjaussuunnitelmista. 

10 kommenttia:

 1. Mieletön tahti teillä! Tosi hienosti tuo vesakoiden, rajukasojen ja puiden raivaaminen tuo pihaan selkeyttä ja kivoja paikkoja. Syreenikäytävä ja -maja ovat aivan ihanat! Ja tuo iso pöytäryhmä, voi että, tosi ihana maalaispiha. Voi jestas, teillä on rakennuksia. Tuohon verrattuna mun viiden (+2 yhteisomistuksessa) rakennuksen korjausurakka ei tunnukaan niin toivottomalta :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotas, kun pääset lukemaan, mitä kaikkea täällä on vielä tekemättä noiden rakennusten kanssa. Nämä pihat tuntuvat sitten ihan pikkuhommilta. :)

   Poista
 2. Heikkopäistä tosiaan huimaa tuo työn määrä, jonka olette tehneet ja tulette vielä jatkossakin tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan lopu työt vähään aikaan. Eikä varmaan koskaan, epäilen. :)

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa suunnitelmat, näitä on ollut mielenkiintoista lukea. Kyllä sitä saa vuodessa paljon aikaiseksi kun vähitellen tekee. Odotan talon korjaussuunnitelmia ja seuraavaa remonttikirjoitusta. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä se ole pelkkä talo, jota tehdään. Rakennuksia on aika monta tällä tilalla ja jokainen vaatii korjauksia. :)

   Poista
  2. Mutta odotan erityisesti talon korjaussuunnitelmia, koska teillä on paljon rakennuksia mutta tuo on se minun mielestä suurin. Ehkäpä myös pakarintuvan suunnitelmia, (se rakennus, missä on sauna, meniköhän nimi oikein?) koska muistaisin että jotain pikakorjausta teitte lattiaan niin se kiinnostaa. Jäi yksi sana pois siis tuosta edellisestä kommentista (tuo erityisesti). :) Edetkäähän remonttiasioissakin jaksamistanne kuunnellen minkä varmasti myös teette ja uskoisin myös että ammattilaiset ja talkoot tulevat tutuiksi (jälkimmäinen onkin jo tullut) E

   Poista
  3. Talon korjaussuunnitelma tulee ensimmäisenä, mutta en ole ollenkaan varma siitä, että se olisi suurin korjattava. Navetassa taitaa olla enemmän. Kaikista rakennuksista kirjoitan, joten tulossa ovat. Ei lopu tekeminen kesken rakennuksissa, jos ei pihassakaan. :)

   Poista
 4. Hitsit kun on ahkeroitu täytyy sanoa..huh.
  Ett tuo aitta on sit kaunis ja ihanasti näkyvillä nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitasta olen minäkin kovin tyytyväinen nykyään, kun sen näkee. On vaikea uskoa, millainen pusikko tuo alue oli, mutta tosiaan aittaa ei voinut nähdä pihalta ollenkaan. :)

   Poista