Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 25. tammikuuta 2016

Pihasuunnittelua

Sain ystävältäni muutaman puutarhalehden. Arvasin ihan oikein, miten siinä sitten kävi. En päässyt ensimmäistäkään lehteä loppuun, kun oli jo pakko lähteä pihalle suunnittelemaan. Kysyin kissoilta, lähtisivätkö mukaan. Eipä tarvinnut toista kertaa kysyä.


Aloitimme tontin nurkalta. Tuohon kulmaukseen on tarkoitus istuttaa syreeniaita kulmaukseksi hieman rajan sisäpuolelle, että lumille on tarpeeksi tilaa talvisin. Itse takapihalle jää vain yksi siisti kukkaistutus, muuten piha saa olla nurmikkoa.


Syreeniaita saisi jatkua tuolta tienhaarasta tähän suuntaan trenkituvan päädyn puoliväliin asti. Se mahdollistaa trenkituvalle oman suojaisan pihapiirin. Silloin tuohon päätyyn voisi ajatella vaikkapa jotain oleskelualuetta (jossa ei koskaan ehdi oleskella).


Kuivurin seinustoilta otetaan pois styroksit ja niissä kasvavat kasvit. Kanukan vasemmalle puolelle tulee kulkuväylä, jotta kuivurin tiloja voi käyttää esteettä. Pensaan oikealle puolelle tulee polku, mahdollisesti raparperilaatoilla.


Uusi istutusalue viimeistellään, laitetaan myös tuo alataso kuntoon. Istutusalueen takana oleva pöheikkö siistitään.


Kuivurin ja viinitarhan välinen alue raivataan siistiksi. Kaikki rojut ja pujot saavat häädön. 


Kasvitarhaa jatketaan tänä vuonna kasvihuoneen toiseen päätyyn asti, poistetaan kaikki styroxit ja muovikerrokset maasta ja muokataan maa. Tolppiin istutetaan ruusupapua ja humalaa. Myöhemmin joskus otetaan tolppien vasen puoli työn alle sekä äärivasemmalla oleva kasvihuoneen runko, jonka sisällä kasvaa pensasmustikkaa (linnut söivät viime kesänä) ja vadelmaa.


Kuivurille menevän rampin oikealle puolelle siirretään jäljellä olevat keijuangervot tienhaarakolmiosta. Perenna-alue kaivetaan ylös styroxeineen. Ehkä tuohon ei tarvita kukkaistutuksia.


Pajuangervoa jäi vielä liikaa, joten tuostakin siistitään suurin osa.


Puiden suojassa oleva istutusalue, joka on ollut hyvin piilotettuna puskien lomassa, kaivetaan ylös styroxeineen. Tämän haluaisin näyttävän enemmän puistoalueelta kuin taimitarhalta. Myös marjapensaat kaivetaan pois puiden välistä ja siirretään tulevaan marjatarhaan.


Talolle menevän tien vierestä kaadetaan kuuset pois kivitasanteen edestä. Metsä pysyköön metsässä aidan takana! Kiviaidan edusta tasoitetaan.


Talon päädyssä oleva vesiaihe kunnostetaan ja siihen laitetaan suihkulähde.


Osittain romahtanut kasvihuoneen raato puretaan. Tilalle tulee marjapensaita, luumu- ja kirsikkapuita.


Ison istutusalueen toispuoleinen kallellaan oleva mänty saa häädön. Häädön saa myös toimimaton vesiallas. Istutusalue kunnostetaan perusteellisesti.


Istutusalueen alakulmaan tulee paviljonki, joka on jo odottanut pystytystään. Aluetta pitää hieman tasoitella, mutta muuten paikka on aika kiva sille. Kun tuo nurkassa pilkottava kasvihuoneen raato tuosta lähtee, näkymät kaunistuvat kertaheitolla.


Paviljongissa istuen tulemme ihailemaan myös tähän aukeavaa näkymää ilman tuoksuvatukkopusikkoa.


Näkymä tulee aukeamaan myös kunnostetulle lammelle.


Navetan päädyn alue siistitään. Tuohon tulee jotain kivaa istutusta, jonka ympäri pääsee ajamaan.


Autotallin seinustalla oleva viime kesänä kasattu styrox-kasa saa lähteä lopullisesti. Vasemmalla pilkottavan perustuksen päälle rakennamme isohkon kasvihuoneen vanhoista ikkunoista.


Aitta-alue viimeistellään ja aittapolku kunnostetaan.


Syreenikäytävä ja sen päässä oleva maja siistitään. Syreenien taimet siirretään sinne trenkituvan aidaksi.


Pihalla oleva ruma kasvihuone puretaan pois.


Keskelle pihaa tulee pihaympyrä, jonka ympäri pääsee ajamaan. Pihaympyrään tulee lipputanko ja istutuksia.


Pakarituvan pihalla kenollaan oleva koivu kaadetaan. Kutut toivoivat, että kaato tapahtuisi vasta kesällä, että ne saisivat tulevan talven kerput siitä.


Kanat olivat vähän sitä mieltä, ettei näin aikaisin keväällä mitään pihahommia kannattaisi tehdä. Mutta katettu kevättarha on niilläkin toiveissa, jotta ulkoilu olisi mahdollista maaliskuusta kesäkuuhun. Mutta ilman lunta sitten, kiitos!


Eihän tämä lista vielä kattava ollut. Purettavan kasvihuoneen ja viinitarhan välinen alue jäi kokonaan käsittelemättä, samoin kuivurin taka-alue. Mutta onhan sitä tehtävää jo tässäkin. :)

20 kommenttia:

 1. No on sitä puuhaa tuossakin! Mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä aika paljon jo tässäkin. Mutta eipä tarvitse kaikkea tehdä yhdellä kertaa. :)

   Poista
 2. Huh heijaa, eipä tuota työtä vähän ollutkaan! Hieno suunnitelma kaikkinensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan riittämiin täällä kaikenlaista tekemistä. Mutta vähän kerrallaan, paikka kerrallaan, niin valmista tulee ihan huomaamatta ajan kanssa. :)

   Poista
 3. Oi että, hengästyttää! :D Taitaa alemmuuskompleksi iskeä. Ihania suunnitelmia kuitenkin kesän varalle. Mutta voi, miten suloinen tuo trenkitupa onkaan valkoisen lumen keskellä - kuin satukirjasta.

  Nuo sinun pihakaverit ovat kyllä ylivetoja. Teidän kissa muuten näyttää ihan samalta kuin meidän Nala-neiti paksuine häntineen. Ja suloiset kanat. Toivottavasti teidän pihallenne ei eksy repolainen, kuten meillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillähän on jo ihan valmis siisti piha! :) Oikeastaan on kauhea huomata, miten paljon työtä täällä on. Tilanne näkyy heti paremmin, kun lumi sulaa paljastaen kaikki laatikot. Mutta onhan se suunnittelukin ihan kivaa. Trenkitupa näyttää todella pieneltä tuon jättikoivun kainalossa. Kyllä oli kutuilla riemun päivä, kun päästin ne vapaaksi pihalle. Kanat jäivät ovensuuhun. Kyllä täällä repolainen kulkee jäljistä päätellen. Onneksi kanat ovat monen oven takana.

   Poista
 4. On teillä tuossa urakkaa, huh. Mutta lopputulos korvaa kaiken vaivan.
  15 vuotta sitten mekin alettiin raivaamaan pihamaata, melkein metsään, ja nyt saamme nauttia kauniista ympäristöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meillä on jo valmis pohja, kunhan saamme kaikki rojut pois. Enemmän täällä on ihan tuota siistimistä ja yksinkertaistamista ja selkeyttämistä. Kyllä se on kova homma saada metsästä puutarha, olette tehneet valtavan työn siinä!

   Poista
 5. Odotan innolla kevättä ja kuvia pihastanne. Minäkin tänään tuohon, etupihaan suunnittelin kukkapenkkiä, mutta meidän pihahan on, kuin hyttysen pissa valtameressä, verrattuna noihin teidän tiluksiin..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Muista, että hyttysen pissa valtameressä on paljon helpompi huoltaa kuin nämä jättitilukset! Siksi onkin pakko täällä yrittää yksinkertaistaa ja selkeyttää näitä alueita. Sittenkään en ole varma, ehtiikö kesän aikana edes käydä kertaalleen paikkoja läpi. :)

   Poista
 6. Hyvät on suunnitelmat ja siittä ne etenee toteutukseen..
  Mietin tässä kun alatte raivaa siellä niin ei tiedä mitä kasveja pukkaa pintaan kun saavat valoa...ylläreitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mitä vain voi vielä löytyä. Oli se jo aika ihme löytää ne punaherukatkin pusikoiden keskeltä. :)

   Poista
 7. Jos tuosta ekasta kuvasta ei erottaisi vasemman takatassun pohjaa niin ei kyllä tietäisi kumpi pää kissaa siinä on!
  Tosi hyvät ja aika kattavatkin suunnitelmat sulla on jo valmiina. Niistä on varmasti apua kevään koittaessa. Olen ihan samaa mieltä siitä, että alueen raivaaminen ja siivoaminen styroxlaatikoista ja muusta rojusta saa jo ihmeitä aikaan. Ja melko varmasti sieltä alkaa nousta myös kasveja, joita ei vielä viime ksänä näkynyt. Ihmetelään, ihaillaan ja arvuutellaan niiden nimiä sitten taas porukalla, jooko?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihtorin häntä on aivan omaa luokkaansa, se peittää kokonaan kissan takaapäin. Kyllä on jo kova odotus, mitä kaikkea maasta nousee. Viime vuoden alkukesä jäi minulta kokonaan näkemättä, joten siksikin on ihan erilaista odotusta. Ja kun niitä styroxeja lopulta saadaan pois, alkaa paikka jo näyttää aivan toisenlaiselta. On kyllä hienoa, että täällä voi sitten pyytää tunnistusapua nouseville taimille. :)

   Poista
 8. Hyvät suunnitelmat. Asia kerrallaan niin ei tunnu että on liialta. Se styroksien poisto auttaa ja talkoot myös. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme edes ajattele saavamme kaikkea kerralla. Mutta sormia kyllä syyhyää aika lailla päästä laittamaan paikkoja kuntoon. :)

   Poista
 9. Hymyilyttää aina kun jotkut kertovat kuinka heidän kanat mielellään kipittelevät pihalla talvellakin - meidän hienohelmat eivät varpaallakaan ulos astu, jos siellä on vähänkin lunta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään. Juuri ja juuri joku saattaa kokeilla varpaillaan, mutta eivät nämä todellakaan halua rämpiä missään lumessa. :)

   Poista
 10. Tähän kommenttiketjuun sopii hyvin tämä äsken näkemäni kana-aiheinen ja ajankohtainen lainaus. :)

  Huomenna on Sipin eli Siprin päivä. Kanoja ja sikoja ruokittiin sydäntalven aika sisällä, mutta Sipistä alkaen ne saivat etsiä osan ruuastaan ulkosalta. Siihen aikaan kun kanat vielä osasivat puhua, ne ohjeistivat Varsinais-Suomessa hoitajaansa: »Ruoki minua Sipin päivään asti ja heitä sitten hännästä hangelle».

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten hauska kanajuttu! Kyllä meidän kanat vähän vierastavat lunta, eivätkä mene kovin mieluusti hankeen talsimaan, mutta kohta alkaa kevätkelit, jolloin kanoillakin on jotain katseltavaa. Kunhan saamme sen katollisen kana-aitauksen tehtyä.

   Poista