Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 12. tammikuuta 2024

Silmitön talvi

Talvi on koetellut meitä Kivimäen asukkaita. Pitkä pakkaskausi oli karmaiseva kokemus. Kissat eivät paljon liikkuneet tänä aikana. Vihtori vietti aikaansa jossakin lämpimässä nurkassa tai kirkasvalolampun edessä keittiön pöydällä.Helli valtasi kiipeilytelineen ylätason, eikä sitäkään juuri muualla näkynyt ruokailun ja hiekkalaatikon lisäksi. Tosin suuremmat hädät kumpikin kävi tekemässä kasvihuoneella, jossa sentään vielä voi kuopsuttaa vähän maata.


Kanalan lämmitys oli täysillä, ja lampolan juomavesi lämmityksellä. Ei paljon kiinnostanut lampaitakaan tulla pihalle, enkä kyllä pyytänytkään. Mutta niillä sentään oli ihan lämpimät oltavat perimmäisessä nurkassa paksun heinäpatjan päällä.

Meillä taas oli melkoista polttopuun raahaamista sisälle, kunnes ne loppuivat. Isäntä kävi sahaamassa lampolan jätepuukasasta lisää, kunnes sirkkeli hajosi. Sitten ostimmekin polttopuuta lämpiminä pysyäksemme.


Yhtenä iltana huomasin, että vesipisarat olivat jäätyneet lattialla kylpyhuoneessa. Arvelin Isännälle, että pitäisi tehdä jotain, ettei viemäri jäädy. Isäntä oli sitä mieltä, ettei niin tule käymään. Aamulla kellarin vesipumppu oli jäässä. Sen sulatettuaan ja puhaltimen lisättyään kellariin Isäntä meni suihkuun, mutta viemäri ei vetänytkään. Jäässä oli lattian vesilukko. Sen sulatettuaan Isäntä laittoi sähkötakan puhaltamaan kylpyhuoneeseen.


Sitten jäätyikin kaivosta lähtevä vesiputken osa. Olimme reilun viikon ilman juoksevaa vettä. Lopulta lauhtunut sää ja sinnikäs kuuman veden kaataminen talon päästä putkeen tuottivat tulosta ja putki suli. On muuten aika hieno näky, kun hanasta tulee vettä!

Ensi kesänä pitää varmaan laittaa pitkä sulanapitokaapeli vesiputkeen. Nykyinen on vain 15 metriä. Kaivolle on matkaa 50 metriä, joten tulevia pahoja pakkastalvia varten pitää varautua paremmin. Nyt ymmärsimme, miksi edellinen asukas oli raahannut kaikenmoisia purusäkkejä kaivon ympärille. On tainnut putki jäätyä joskus ennenkin.


Tulivat plussakelit. Aurinko pilkahteli taivaalla. Avasin kanalan luukun ja kutsuin kanoja katsomaan, miten leutoa on. Eivät tulleet kuin hetkeksi katsomaan luukulle ja kääntyivät pois. Ehkä ei vielä ollut tarpeeksi lämmintä. Luntakin maassa, eikä ruohoa missään. Vielä on odotettavissa ainakin neljä kovempaa pakkaskautta ennen kevättä, joten sinnitellään vielä muutama kuukausi.

4 kommenttia:

 1. Oi voi, ei teillä ole ollut helppoa! Meillä vain yksi johto jäätyi, ja sauna oli kantoveden varassa muutaman viikon. Mutta joo, ymmärrän sen ilon, kun taas hanasta tulee vettä.
  Jakselkaahan vielä tulevatkin pakkaset!

  VastaaPoista
 2. Pari kuukautta pitää vielä sinnitellä, maaliskuun puolella jo helpottaa. Tässä talossa eivät kovin moni edellisten asukkaiden ratkaisu ole toimiva, mutta yksi on, se on vesiputken saattolämmitys. Kaksi asentoa, lämmitys ja sulatus. Sulatusta ei ole koskaan tarvittu, lämmitystä käytetään kovimmilla pakkasilla. Toistaiseksi on säästytty putkien ja viemärien jäätymiseltä mutta ihan jäätävän kylmä on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi maaliskuu on päivä päivältä lähempänä. Tämä on ollut tähän asti kova talvi, toivottavasti kevät on sitäkin lämpöisempi!

   Poista