Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 19. helmikuuta 2024

Vaihdetaan maisemaa

Tämä viikko on hiihtolomaviikko ja monet vaihtavat sen kunniaksi maisemaa. Meilläkin oli sellainen suunnitelma, jota aloimme toteuttaa jo perjantaina. Maisemaa voi vaihtaa monella tapaa, ajattelimme mielessämme. Toiset lähtevät hyvinkin kauas saadakseen muutoksen, mutta me päätimme vaihtaa maisemaa trenkituvan luona.


Trenkituvan pihakoivu oli valtavan upea ja mahtavan suuri puu, mutta se kasvoi vähän väärässä paikassa. Tai sitten trenkitupa oli väärässä paikassa. Mutta ajattelimme, että ehkä emme kuitenkaan purkaisi trenkitupaa, vaan kaataisimme koivun. Jos koivun jättäisi surutta kasvamaan, se voisi joka tapauksessa kaatua ja trenkituvan purkukin hoituisi samalla. Mutta päätimme siis kaataa koivun ajoissa.


Koivun monihaaraisuudesta johtuen se oli vähän hankalampi tapaus kaadettavaksi, sillä suuria paksuja oksia kasvoi aivan trenkituvan nurkalla. Ensimmäinen tehtävä oli yrittää sahata mahdollisimman monta oksaa trenkituvan pihan puolelta pois.


Isäntä lähti keikkumaan nosturinnokkaan ja sahaili sieltä kaiken minkä pystyi ja uskalsi. Jostain kumman syystä Isännällä on jonkinlaista korkeanpaikan kammoa, mikä tietysti on hyvin terveellistä.


Aina oksat eivät tietenkään putoa sinne, minne pitäisi. Tai sitten nuo ikkunat olivat vähän väärässä paikassa.

Pari ikkunaruutua meni uusiksi, mutta koko ikkuna ei sentään särkynyt. Toistaiseksi ainakin trenkitupa oli vielä pystyssä.


Karsimisen jälkeen koivu näytti paljon laihemmalta ja vähän muotopuolelta. Mutta jäljellä olevat okssat kasvoivat ainakin pellon puolella, joten hyvällä onnella puu kaatuisi siihen suuntaan.


Saimme apua kaatotalkoisiin lauantaina. Isäntä pisti naapurille viestiä, että tie olisi vähän aikaa poikki. Vastaukseksi tuli, että kunhan puoleen päivään mennessä tie olisi auki olisi hyvä, sillä silloin alkaisi isompi liikenne. Hetkellisen mietinnän jälkeen Isäntä oli sitä mieltä, että kyllä tie jo siihen mennessä olisi auki ja lähti sahaamaan.


Isäntä sahaili, hakkasi kiiloja, sahaili lisää, hakkasi kiiloja ja yhtäkkiä koivu antoi periksi.


Yllättävän terveeltä näytti vielä tyvestä, mutta pellon puolella oleva halkeama ylettyi aivan keskelle asti, ja keskellä oli jo tummentumaa.


Iltapäivällä oli tilanne jo hyvin tasainen. Paksu runko köllötteli vielä paikoillaan, mutta oksat olivat jo palasina.

¨

Puu- ja risukasoja olikin sitten pitkin tonttia. Tuossa on vielä moneksi tunniksi tekemistä, että kasat saa siirrettyä polttopuuna kuivumaan.


Minä keskityin kestitsemiseen, enkä ehtinyt kuin hetkeksi katsomaan koivun kaatumista. Tekaisin sitten pienen täytekakun talkoolaisille iltapäivän loppukahveille. Selkeästi juhlimme jo eri puuta.


Niin tuli vaihdettua maisemaa trenkituvan luona. Nyt Mökin vieressä kasvaa aika hyvänkokoinen kuusi, joka saa olla tuossa vielä vuosikymmeniä ennen uutta maisemanvaihtoa.

8 kommenttia:

 1. Heh, sellainen maisemanvaihdos! Kylläpä avartui. Hankalan monihaarainen se koivu oli. Hyvä, että tuli itse kaadettua eikä sitten rytinällä jossain myrskyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin meillä avarrettiin näköaloja. :) Tuo kaato olikin se jännittävin osuus noiden haarautuvien oksien vuoksi, mutta onneksi meni ihan hyvin.

   Poista
 2. Hauskaa ja hyödyllistä! Saatte paljon hyvää polttopuuta. Meillä kun kaadettiin koivuja rakennuksen läheltä, niin metsuri totesi koivujen juurten menevän laajalle rakennuksenkin alle vahingoittaen rakenteita. Yhden tuttavan talo paloi, kun ukkossalama iski läheiseen koivuun ja sytytti talon. Joten kaunis trenkitupanne on nyt myös paremmassa turvassa ilman lähellä kasvavaa koivua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista saa polttopuuta pitkäksi aikaa. Meillä on vielä pari hankalaa isoa koivua kaadettavana rakennusten lähellä. Rakenteisiin menevät juuret eivät todellakaan ole hyvä asia. Saa nähdä, tuleeko trenkituvan kaivoon nyt vettä, kun koivu ei ole sitä imemässä.

   Poista
 3. Tuosta riittää polttopuuta pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta riittää polttopuuta ja pilkkomista pitkäksi aikaa ja lopulta lämpöä taloon. Tuo koivu tuottaa iloa vielä pitkään.

   Poista
 4. Komea oli koivu ja siitä tulee paljon polttopuuta, oksista haketta tai risuaitaa sekä jumppaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta riittää jumppaamista varmaan koko vuodeksi, sillä kaikkea voi käyttää johonkin. Toivottavasti tulee tarpeeksi polttopuuta vähäksi aikaa.

   Poista