Satokausi on kovassa menossa jo, kun ensimmäiset uuden sadon tuotteet on säilötty. Taas tuntuu, että aika menee niin hurjaa vauhtia, ettei millään ehdi kaikkea haluamaansa. Mutta muutama asia sentään on valmistunut.
Tänä vuonna tein taas raparperista happomehua, mutta ihan silmämääräisellä ohjeella. Hain kaikki punaisimmat raparperinvarret, joita kertyi hyvänkokoinen sylillinen.
Pilkoin ne isoon saaviin, lisäsin kiehuvaa vettä kymmenisen litraa ja 10 ruokalusikallista sitruunahappoa.
Muistin, että pakkasessa saattaisi olla vielä vähän mansikkaa, joten hain litran verran mansikoita ja lisäsin ne joukkoon.
Parin päivän päästä siivilöin mehun ja lisäsin neljä kiloa sokeria. Mehutiivistettä tuli 13 litraa. Mehu on todella hyvää, sillä mansikka tekee siitä aivan täydellistä.
Kuusenkerkkääkin on nyt pakkasessa muutamia pusseja. Niistä ehtii tehdä jotain myöhemminkin.
Voikukka-aika on myös lyhyt, joten ne pitää kerätä heti. Tein tänä vuonna voikukista kolajuomaa. Keräsin kattilallisen voikukkia, lisäsin vettä, että kukat juuri peittyvät, keitin muutaman minuutin, suodatin, lisäsin siirappia ja pullotin. Tämä juoma on erityisen hyvää kuplaveden kanssa, sillä maku muistuttaa kolajuomia. Tosin tämä juoma on paljon terveellisempää, sillä siinä ei ole sitä valtavaa listaa lisäaineita.
Oh, mikä määrä raparperia! Meillä oli aikoinaan pihassa rapaperi, mutta se jäi sittemmin muiden juttujen alle. Pitäisi joskus hakea uutta kasvamaan :)
VastaaPoistaRaparperia onneksi löytyy tarpeeksi mehuun ja muuhunkin säilöntään. Vielä pitää kerätä vihreät varret talteen. :)
PoistaHyvä vinkki tuo kuusenkerkkien pakastaminen, että voi tehdä niistä jotain myöhemmin. Voikukka-kolan ohje myös herättää kiinnostusta, kiitos!
VastaaPoistaEi millään kaikkea ehdi tekemään heti-kohta-pian, joten pakkasesta löytyy sitten tarpeen tullen. Pitää vielä miettiä joku hyvä uusi ohje. :)
PoistaOlette te ahkeria, kerrassaan.
VastaaPoistaVoikukkakolasihijuomaa täytyy tehdä.
Saisko sinulta tarkemman ohjeen, että ehtisi tekemään jamaistamaan.
Kuulostaa niin lupaavalta.
Kiitos.
8 litran kattila täyteen voikukan kukkia, kiehuvaa vettä niin paljon, että peittyvät. Keitetään hetki, että kukat muuttuvat lössöksi ja vesi tummaksi. Siivilöidään ja lisätään pari purkkia tummaa siirappia. Pullotetaan ja pakastetaan. :)
PoistaKiitos ja kumarrus.
PoistaTäytyy tehdä.
Olet ollut ahkerana. Voikukkakolasta en ole koskaan kuullutkaan, kuulostaa hyvältä.
VastaaPoistaEi siitä varmaan muualla tietoa olekaan, sillä ihan itse kehittelin. :)
Poista