Punamultareseptejä on varmaan yhtä monta kuin valmistajaakin, mutta tärkeimmät ainekset ovat vesi, ruisjauho ja punamultapigmentti. Meidän maalissamme lisäaineina ovat vernissa, rautavihtrilli eli rautasulfaatti ja suola säilöntäaineeksi, koska maali ei tule heti seuraavina päivinä käyttöön.
Keittämistä varten hankimme peltitynnyrin puhdistettuna. Tynnyrin alle teimme kaasukeittimellä tasaisen tulen ja tynnyrin päällisen vuorasimme selluvillalla, koska liekit eivät yllä siihen. Nuotiolla keittäen villan pitäisi olla jotain palamattomampaa.
Ensin tynnyriin laitetaan osa vedestä. Lisätään rautasulfaatti.
Loppuveteen sekoitetaan ruisjauhot.
Vesi-jauhoseos sekoitetaan tynnyriin ja haudutellaan kypsäksi puuroksi.
Tämän jälkeen puuroon sekoitetaan vernissa.
Seuraavaksi lisätään punamulta varovasti sekoittaen. Lämmön pitää olla tasainen, ettei puuro maali kuohu yli.
Puolen tunnin päästä hyvin sekoitettu maali voi olla valmis.
Valmiutta kokeillaan testillä. Kuivumisen jälkeen testimaalauksen pitäisi pysyä alustassaan kiinni, eikä kädellä pyyhkimällä saisi irrota enää käteen.
Valmis maali jäähdytetään ja laitetaan maalausastioihin tai säilytysastioihin. Kovin pitkään maali ei säily suolallakaan, vaan se pitäisi käyttää viikon sisällä.
Maalireseptejä on siis monta erilaista. Tämä on yksi versio, jota testasimme. Ihan hyvältä vaikuttaa ainakin tässä vaiheessa.
Mukavaa puuhaa. Keitimme falupunaista suunnilleen tuolla reseptillä ja hyvin on pysynyt merenrantamökin seinässä jo monta vuotta!
VastaaPoistaIhan rentouttavaa puuhaa keitellä, mutta isompi työ on sitten sutia se seiniin. Hienoa kuulla, että maali on pysynyt hyvin. :)
Poista