Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 25. marraskuuta 2016

Kanakuulumisia

Kanalassa on tapahtunut paljon viime aikoina. Erityisen paljon on tapahtunut negatiivisia asioita. Yhtenä iltana Leifiä ei näkynyt missään. Isäntä ehti sitä jo haeskella kaikkialta, mutta ei löytänyt. Menin apuun taskulampun kanssa. Lopulta Leif löytyi lantalan puolelta tason alta tynnyrin takaa. Sinä päivänä kanat oli päästetty vain etutarhaan. Leif oli lentänyt verkon yli ja kulkenut takatarhan kautta lantalaan. Pimeän tullen nämä menevät matalaksi, eivätkä päästä ääntäkään. Onneksi kukko löytyi.


Tipuista jäi henkiin kolme. Kaksi ehti ensimmäisenä lentopäivänään mennä kuttulan puolelle. Tietysti lento oli jäänyt lyhyeksi ja molemmat tiput löytyivät hukkuneina kuttujen juoma-astiasta. Jäljelle jäi yksi kanatipu ja kaksi kukkotipua, toinen punainen ja toinen tumma.


Yhtenä iltana kaikki kanat olivat hajallaan pihalla. Kun Isäntä meni kanalaan, lensi sieltä haukka vastaan. Kanalasta löytyi vain yksi kana, joka oli menehtynyt ja puoleksi syöty. Haukka oli tullut kanalaan takatarhan kautta. Sieltä se oli osannut mennä lantalaan ja sieltä pressun alta kuttulaan ja kanalaan. Vaarallisen viekkaita lintuja!


Viimeisin vahinko tapahtui pari päivää sitten. Taas olivat illan tullessa kaikki kanat hajallaan pitkin pihoja. Kahta kanaa ei löytynyt, vaikka kuinka etsimme. Ilmeisesti tällä kertaa oli vieraillut kettu, joka on jostain kaivanut tiensä takatarhaan. Seuraavana päivänä toinen kanoista löysi tiensä takaisin, mutta sen yhden varmaan kettu oli hakenut. Kovasti mietityttää, miten ihmeessä nämä voidaan pitää jatkossa turvassa. 

Vuohilla ei ole ollut mitään ongelmia. Tuuli alkaa näyttää jo aivan täysikasvuiselta. Sillä on hauskat tuuheakarvaiset mustat jalat ja paksu turkki. Nämä eläimet ulkoilevat mielellään talvellakin. Tällä hetkellä herkkuja pihalla ovat maahan pudonneet lehdet.


Jälkikirjoitus: Eilisen iltalaskennan perusteella voimme todeta kadoksissa olleen kanan löytäneen takaisin kotiin. Vahingot jäävät siis kahteen hukkuneeseen tipuun ja haukan syömään Anna-Kaarinaan. On siinäkin kyllä tarpeeksi!

12 kommenttia:

 1. Voi harmi noita kanaparkoja...ei lainkaan kiva, että haukat ja kettu niitä saalistavat. JA tiputkin hukkui.
  Onneksi vuohet voivat hyvin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vuohilla on asiat olleet todella hyvin. Harmittaa tosiaan, kun kanoja jahtaavat kaikki pedot lähipiirissä.

   Poista
 2. Kaikkea riesaa. Kohta taitavat julistaa kanojen sisälläpitomääräyksen lintulenssan takia, mutta eipä sekään auta jos haukka osaa tulla sisään kanalaan. Tyhmä lintuhan se haukka muuten on, mutta hyvä metsästäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä, että kanat saa nyt pitää sisällä. Ongelma on siinä, että kanala ja kuttula ovat vierekkäin ja välioven alla on juuri sopiva kolo. Jos siis päästää kutut pihalle, saattaa sieltä oven alta pienimmät joka tapauksessa hipsutella toiselle puolelle ja sieltä pihalle. Pitää nyt miettiä joku hyvä ratkaisu. :)

   Poista
 3. Voi kun kurjaa :( Voisitte tulla hakemaan täältä pari tipua sinne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä koko parvi on vielä ihan tarpeeksi iso, mutta harmittaa vaan nuo petojen saaliiksi joutumiset. Eilen laskun jälkeen selvisi, että se ketun suuhun joutuneeksi epäilty oli löytänyt tiensä takaisin kanalaan. Mikä lie sitten aiheuttanut tuon suuren hajaannuksen?

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Pitäisi olla joku jatkuvasti vahtimassa näitä sulkapalloja. Olen yrittänyt opettaa vuohia paimentamaan, mutta eipä ole oppi mennyt perille.

   Poista
 5. Kauppareissulla on katellu että aukeella lentää usein haukkoja..
  Kurjuuden kurjuus tollane.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haukkoja on meillä näkynyt useinkin, samoin ainakin yksi kettu asuu ihan lähelle. Nälkäänsähän nekin saalistavat, mutta saisivat etsiä muualta ruokansa. :)

   Poista
 6. Voi, ihania elukoita. Harmillista tuo ketun ja haukan vierailu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä paikka on kuitenkin niin korvessa, että kaikenlaisia metsän petoja liikkuu lähellä. Pitää vaan keksiä tarpeeksi hyvät suojat, etteivät saa meidän kanoista enää saaliita.

   Poista