Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 30. toukokuuta 2015

Nuohoojan arviot

Isäntä kutsui nuohoojan paikalle katsomaan hieman Kivimäen tulisijoja ja piippuja. Eikä sieltä mitään aivan mahdottomia tuomioita tullut.


Trenkituvan hella on oikein hyvässä kunnossa. Yksi pelleistä on juuttunut kiinni, joten se pitää saada kitkutettua auki, sitten on tämä lämmitys- ja ruuanlaittokeskus käyttökunnossa.


Oikealla on vesisäiliö.


Vasemmalla on päältätäytettävä tulipesä. Uunikin on aivan kunnossa.


Kamarin pönttöuunikin on kunnossa. Pientä liikkumista näkyy, mutta ei mitään vakavaa. Piippu taas on yläosaltaan muurattava uudelleen, mutta vanhat tiilet käyvät siihen hyvin. Eli ei ollenkaan paha juttu.


Talossa hella on kunnossa, mutta pääpellin varsi on katkaistu. Onneksi se on jätetty auki-asentoon. Saahan tuonkin korjattua. Hellalla on lämmitetty myös sali ja kylpyhuone lämpökanavien kautta. Salin muuri on nykyään peitetty tiilillä, joten tämän lämmityksen takaisinottamiseen pitäisi purkaa nuo tiilet pois. Takkaa olivat nuohoojat (2 kpl) katsoneet vähän ihmeissään. Kaikki keittiöpuolen tulisijat (takka, hella, kiuas sekä kattila) menevät samaan hormiin, koska hormeja on kaksi ja toinen on ilmahormi.


Talossa kaikki tulisijat ovat käyttökunnossa. Yläkerran pönttöuuneista toisessa kulkee hormi uunin sisällä. Alakerrassa on kakluuni sen alla. Tämän piipusta ei voitu nyt mitään sanoa, koska sinne ei mistään näkynyt. Käsityökamarin pönttöuuni menee luultavasti samaan hormiin alakerran uunien kanssa. Tähän pitää tehdä joskus muutos. Piippu pitää purkaa yläosastaan ja muurata uudelleen. Nuohooja suositteli myös sisäpinnan pinnoitusta.


Pakarituvassa leivinuuni on käyttökunnossa. Siihen pitää vain hommata niitä pienempiä pyöreitä nuohousluukkuja nykyisten sillipurkkien tilalle. Yksi pelti oli sielläkin jumissa. Saunan puolella tietysti pitää tehdä jotain ennen käyttöä.


Piippu on joskus korjattu sementtitiilellä.


Pakarituvan katolta voi samalla katsella tiluksiaan. Kaikki tuo vihreä on meidän peltoamme. Kauempana siintävän tien takana kulkee joki.


Vaikka piipussa näkyy selkeitä halkeamia, nuohooja antoi sille käyttöluvan. Mutta samallahan tuon tekee uusiksi kuin nuo muutkin. Tämä saa olla sitten viimeisenä listalla.


Hormissa näkyy alempana punatiilen raja.


Ei siis mitään kovin hälyttävää löytynyt. Onhan noissa piipuissa työtä, mutta se oli nähtävissä jo aiemmin. Kyllä ensi talvena jo ainakin trenkituvan piipusta nousevat savut ja sisällä on lämmintä ja kodikasta.

2 kommenttia:

  1. Rakastan pönttöuuneja....ja puuhellaa kaipaan ensimmäisestä itsetehdystä talostamme..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä puulämmitys on parasta lämpöä. Oli hyvä kuulla, ettei ole mahdoton palauttaa sitä tänne.

      Poista