Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 19. tammikuuta 2017

Talon korjaussuunnitelma

Talon korjaussuunnitelmaa on toivottu. Tässä se vihdoin on.


Museovirastolle toimittamassamme hakemuksessa korjaustarve on ilmaistu tällä tavalla. Tälle vuodelle on suunniteltu piippujen kunnostaminen, joten se ei näy tässä taulukossa.

Rakennusosa / Byggnadsdetalj
Kuvailu ja kunto / Beskrivning och skick
Toimenpiteet ja työtapa /
Åtgärder och arbetssätt
Toteutusvuosi  /
Året
Perustukset / Grunden

Perustuskivet hyvin paikoillaan


Runko /
Stomme

Päätykuistin alahirret lahonneet
Kengitys
2018
Ulkovuoraus / Fodring
  
Maalissa kulumaa. Vuorilaudoissa maali hilsellyt pahasti.
Maalaus uusitaan pellavaöljymaalilla. Rikkonaiset laudat uusitaan.

2019
Ikkunat, ulko-ovet  / Fönster, dörrar
 
Maalipinta kulunut. Lahovaurioita muutaman ikkunan alapuussa.
Puuosien korjaus, kittaus, maalaus.
2019
Kuistit /
Kvist, verandor

Pääkuistin seinissä lahovaurioita. Molempien kuistien lattioissa lahoja lankkuja.
Seinien korjaus uusimalla laudoitus ja uusimalla eristeet pellavalla.
Lahojen lattialankkujen uusiminen. Ehjien maalinpoisto ja maalaus. Eristeiden uusiminen.
2018
Vesikate /
Vattentak

Sadevesijärjestelmät puuttuvat
Rännit, kourut ym. asennetaan ja ohjataan sadevedet rakennuksesta poispäin.
2018
Sisätilat /
Interiör
Pinnat huonot.
Uusitaan huokolevyt, tapetit ja maalaukset.
Poistetaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.
Asennetaan uudet sähköpatterit.
Sähköt uusitaan kokonaan.
2016-2017
Tulisijat /
Eldstäder
Ovat käyttökunnossa. Keittiön hellan maalit ja osa peltiosista vaurioitunut.
Hellan puhdistus ja maalaus ja mahdollinen tulipesän korjaus. Rikkonaisten peltiosien korjaus.
2016-2017
Muu, mikä? /
Viemäröinti ja pesutilat
Huonossa kunnossa. Viemärit betonia.
Uusitaan viemärit ja jätevesijärjestelmä. Pesuhuone kunnostetaan.
2016-2010

Tietenkään tuollainen taulukko ei kerro niin kauniisti, mitä kuvat voivat kertoa, joten päätin laittaa sisätilojen korjaustarpeesta tiloja hahmottavien kuvien kera tarkempaa tietoa. Kuvat ovat parin vuoden takaa, joten ihan näin paha ei tilanne ole enää. Olemme joka huonetta siivonneet näiden kuvien jälkeen. Makuuhuone on nyt niin hyvällä mallilla, ettei siitä tarvitse kertoa sen enempää. Esittelen kyllä, kun jotain näkyvää remonttirintamalla tapahtuu.

Seuraava huone on tuleva kirjasto-työhuone. Sen katto vaatii jonkin käsittelyn, sillä se on ollut joskus maalattu, mutta maalit on poistettu. Katossa on jonkin verran maalijäämiä, jotka saavat sen näyttämään jotenkin kummallisen harmaantuneelta. Seinistä poistetaan pinnat hirrelle kissavaurioiden vuoksi. Ulkoseinille tulee huokolevytys ja väliseinille pinkopahvi. Huokolevyt paperoidaan ja seinät tapetoidaan. Kirjahyllyseinä maalataan, sillä kallista tapettia ei kannata laittaa piiloon kirjojen taakse. Lattia puhdistetaan perusteellisesti ja maalataan. Kirjaston ja salin välinen oviaukko pienennetään ja siihen laitetaan ovi (luultavasti se löytyy jostain varastoista. Alkuperäiset katto- ja ikkunalistat säilytetään ja oviaukkoon laitetaan uudet vanhalla mallilla teetetyt listat. Vanhat listahöylät ovat kyllä olemassa, mutta Isäntä kieltäytyi tekemästä niillä uusia listoja. Ihan ymmärrettävää, sillä muutakin tekemistä kyllä löytyy.

Tähän mennessä tehty: vanhat lattiapinnat on poistettu, seiniltä purettu kaikki huonekalurakenteet. Kissanpissaiset lattialistat on poistettu.


Salissa puretaan 60-luvun avotakka ja sen ympärillä oleva tiiliseinä. Lämpökanavat kunnostetaan. Huokolevyt poistetaan, samoin päälletehdyt kattolistat, joiden takana ovat alkuperäiset listat. Keittiön ja salin välinen ovi palautetaan alkuperäiselle paikalleen. Kiinteät kaapit ja hyllyt puretaan. Ulkoseinä huokolevytetään, väliseinät pahvitetaan. Seinille tulee tapetti. Lattia puhdistetaan ja mahdollisesti hiotaan ja maalataan. Katto maalataan.

Tähän mennessä tehty: Takan purku on aloitettu, kiinteitä kaappeja on purettu.


Keittiössä palautetaan puuhella ja sen myötä lämmitysjärjestelmä, joka lämmittää myös salin ja kylpyhuoneen. Seinät puretaan hirrelle, lattialistat poistetaan, Katon maali poistetaan ja uusitaan, Ulkoseinä huokolevytetään ja väliseinät pahvitetaan. Keittiön seinien pintoja emme ole vielä päättäneet, maalataanko vai tapetoidaanko. Viemäröinti uusitaan, vesiputket uusitaan. Lattian reunimmaiset lankut irrotetaan ja selvitetään eristeiden tilanne. Tarvittaessa eristeitä lisätään. Lattialankut puhdistetaan ja hiotaan. Jos hionta ei riitä, ne myös höylätään. Keittiön kalusteet kunnostetaan. Yksi alakaapisto/ laatikosto on tehtävä uusiksi, muuten kalustus on jo olemassa.

Tähän mennessä tehty: Seinät purettu hirrelle. Vanha oviaukko otettu esille.


Keittiön toinen komero yhdistetään uudelleen kylpyhuoneen kanssa eli väliseinä irrotetaan. Tila remontoidaan yhtenäiseksi pyykkihuolto- ja kylpyhuoneeksi. 

Tähän mennessä tehty: Seinäpinnat on poistettu, samoin lattiasta päällimmäiset kerrokset. Tila tyhjennetty tavaroista.


Kylpyhuoneesta poistetaan kiuas ja lämpökattila. Näin tilaa tulee paremmin suihkulle, kompostoivalle käymälälle ja pyykkikoneille. Seinät ja lattiat uusitaan kokonaan. Mahdolliset kosteusvauriot korjataan.

Tähän mennessä tehty: Uusittu vesiputket, asennettu lämminvesivaraaja, siivottu vanhat roskat pois, poistettu vanha lämminvesivaraaja.


Etukuisti/ eteinen kunnostetaan perusteellisesti. On mahdollista, että tilat erotetaan toisistaan, jolloin tulee kylmä kuisti ja lämmin eteinen. Kosteusvauriot korjataan, lahot lattialankut uusitaan, kostuneet eristeet vaihdetaan, pinnat uusitaan.

Tähän mennessä tehty: Seinien pintakerroksia poistettu, myös lattian pintakerrokset poistettu, lahovauriot seinissä ja lattiassa paikannettu.


Päätykuistin lahot hirret uusitaan, lattia uusitaan, eristeet vaihdetaan, Tila rakennetaan lähes kokonaan uusiksi sisäosiltaan käyttötarpeen mukaiseksi. Ulko-ovi vaihdetaan.


Kellarin pinnat kunnostetaan. Kellariin johtavan komeron lattia korjataan ja rotankolot paikataan. Vanhan wc:n lattia korjataan ja tilasta tehdään vaatehuone. Yläkerrassa tehdään joskus myöhemmin sopivalla ajalla pientä pintaremonttia. Korjaustarpeita ei ole onneksi löytynyt. Ihan vähällä siis pääsemme, kun vain toinen kerroksista vaatii korjausta. Voisi olla huonomminkin.

8 kommenttia:

 1. En ole aiemmista postauksistasi ymmärtänytkään, että teillä on kysymys todella suurista korjaustöistä. Hienoa, kun hyvät suunnitelmat on tehty. Paljon olette jo tehneet, ja siitä on hyvä jatkaa. - Innostusta korjaustöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä riittää todella paljon työtä kaikkialla. Tosiaan, jo tehdyt työt kannustavat jatkamaan. :)

   Poista
 2. Talon korjaussuunnitelmasta tosiaan näkee miten mittavasta remontista onkaan kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talossa on suurimpana ongelmana se, että siellä on ollut niitä kissoja ja koiria. Keittiö on pahin. Muuten säästäisimme pintoja kaikkialla. :)

   Poista
 3. Teillä on hyvät suunnitelmat ja ne kantavat varmasti pitkälle. Paljon olettekin jo tehneet. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomme, että lopputulos palkitsee vaivan lopulta. Hyvää viikonloppua! :)

   Poista
 4. Onhan tuosa joksiki aikaa touhua monenlaista. Mutta aivan varmasti ku kaikki on saatu valamiiksi on lopputulos hieno. Se tunne, me tehtiin se, on varmasti päällimmäisenä. Meijän talorojektisa ei onneksi oo noin valtavaa työmäärää vaikka oma hommansa on siinäki. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopputuloshan on se edessä siintävä palkinto kaikesta vaivannäöstä. Kyllä se päivä vielä joskus koittaa. :)

   Poista