Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 5. tammikuuta 2017

Kivimäen kynttiläpaja

Kynttiläjätettä oli taas kertynyt aivan valtavasti. Niinpä oli aika laittaa kynttiläpaja pystyyn ja tehdä jätteestä uutta. Olen joskus aikoinaan ostanut kolme kynttilämuottia, joista löysin vain kaksi. Yksi on jossain hyvässä tallessa varmaan. Kolmella muotilla saa nopeutettua prosessia, nyt tähän meni neljättä päivää, sillä jähmettymiseen menee aina monta tuntia.


Aloitin punaisista jämistä. Laitoin palasia kattilaan, sulatin ja kaadoin muotteihin, joihin olin laittanut sydänlangan paikoilleen. Sitten odottelin, että massa jäähtyy.


Kun punainen väri väheni, lisäsin valkoista joukkoon. Sitäkin riitti valtavasti.


Tässä näkyykin hyvä värisuora paksummista kynttilöistä.


Ajattelin esitellä, miten näitä voi sitten kauniisti yhdistellä asetelmiksi, mutta...


...joku oli eri mieltä kuvauksen kohteesta. Tämä on juuri yksi syy, miksi emme nyt uskalla poltella kynttilöitä. Tuo pörröhäntä kun lehahtaa, palaa varmasti kaikki ympäriltäkin.


Viimeiset punasävyiset kynttilät ovat muoteissaan jähmettymässä.


Kun massa on jähmettynyt, pitää tehdä vielä jälkivalu, sillä keskelle muodostuu iso kuoppa.


Viimeisenä sulatin sinisävyiset.


Tästä tulee kiinteänä vaalean sinivihreä.


Nyt on taas kynttilöitä poltettavaksi. Sain myös aikamoisen sotkun tehtyä, steariinia kaikkialla. Mutta siivoamallahan siitä pääsee. Nyt voi taas huoletta keräillä kynttilänjämiä varastoon seuraavaa pajaa varten.

14 kommenttia:

 1. Hienoja kynttilöitä!
  Tuosta syystä tyärkin polttelee sisälläkin kynttilä lyhdyissä....ei pala kisulin häntä ja säätyy kotikin palolta..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhdyt ovatkin turvallisempia näiden uteliaiden pörröpäiden kanssa. Nyt on ihan kivoja kynttilöitä pitkäksi aikaa. :)

   Poista
 2. Onpa kauniita uusia kynttilöitä. Tämä on hyvää uusiokäyttöä. - Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on uusiokäyttöä ja mukavaa puuhaa. Hyvää loppiaista sinullekin!

   Poista
 3. Tulipa hienoja kynttilöitä. Itsekin kerään kynttilänjämiä, mutta lisään ne lähinnä ulkotulien joukkoon palamaan.
  Mukavaa loppiaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyhän se niinkin, palavat sitten ulkotulet pidempään. Hyvää loppiaista sinullekin!

   Poista
 4. Siistin näköisiä kynttilöitä. Minkä vahvuista sydänlankaa käytit? Minun lanka savuttaa ja mietin onko liian ohutta vai paksua kynttilän halkaisijana nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisiin tekemiini kynttilöihin ostin liian paksua lankaa, jonka kanssa liekki lepatti ja savutti. Nyt käytän Sinellin keskipaksua lankaa (ZG30), joka toimii aika hyvin näiden kanssa.

   Poista
 5. Mulla oli iso pussi kynttilänpätkiä, mutta koska en ollut niistä tehnyt kynttilöitä heitin ne siivouksen yhteydessä pois. Olen onnistunut tekemään vaan rumanvärisiä kynttilöitä, lähinnä likaisen harmaita. Siksi ehkä into on ollut vähän vähäistä...Sinun kynttiläsi ovatkin valtaisan kauniita niihin verrattuna.

  Pitääkö mun nyt sitten oikeasti alkaa taas keräämään sitäkin jätettä talteen?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa alkaa taas keräämään. Valitset kerrallaan aina yhtä sävyä, jota sulatat, ettei tule harmaita. Jos on paljon valkoista, siihen voi ostaa vaikka kynttiläväriä, jolla saa sävytettyä. :)

   Poista
 6. Ihana kissa<3 Meilläkään ei ole kynttilöitä poltettu huiskuhännän takia, kuin juuri lyhdyissä tai takan reunuksella, jonne kiipeilijä ei pääse.
  Onko tuo juuri kynttilänvaluun tarkoitettu muotti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muotit ovat kynttilänvaluun tarkoitettuja muotteja, maksoivat aikoinaan varmaan viiden euron paikkeilla kappale ja ovat kestäneet jo monta vuotta, eikä mitään merkkiä ole näkyvissä kulumisesta tai kovasta käytöstä. Kissoja saa todella vahtia meilläkin, tai tuo huiskuhäntä on valtavan utelias ja haluaa nähdä kaiken, mitä teen. :)

   Poista