Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 12. tammikuuta 2017

Elämää trenkituvassa

Oletko miettinyt, millaista elämää vietämme nykyään? Teen nyt suuren paljastuksen ja kerron hieman, miten minimökissä voi elää.

Astu sisään eteisen puolelle! Yleensä meillä ei näytä tältä. Vasemmalla seinustalla on naulakko, joka on täynnä ulkovaatteita. Sen alapuolella on kenkähylly, joka pursuaa kenkiä. Oven päälläkin on nykyään jotain roikkumassa. Tuo suoraan oleva ovi on ummessa, mutta siitä pääsisi kamarin puolelle. Etualalla näkyvä raollaan oleva ovi on entinen komero, nykyinen mukavuuslaitos. Siitä eteenpäin aukeaa ovi keittiöön. Vasemmalla näkyvä ovi on myös komeron ovi. Siellä on iso kylmäkomero, jonka lattian luukusta pääsee bunkkerikellariin. Heti vasemmalle on syvennys, josta lähtevät vintin portaat. Ylhäällä on kaksi kesäkamaria ja vinttikomerot.


Mukavuuslaitoksessa on pesupiste, joka toimii plussakeleillä. Talveksi käsien pesu siirtyy tuvan puolelle.


Asiointi hoituu ekovessan kanssa. Kuivikkeeksi laitamme siihen pelletin ja kompostikuivikkeen seosta. Kissojen sisäkäymälä on talvella tuvassa.


Kissojen ovi on täällä. Ovi suljetaan viimeistään iltalypsyn jälkeen. Kissat viettävät yönsä sisällä. Näin meilläkin on rauha nukkua, eikä tarvitse pelätä kissojen joutuvan hukkaan. Susihukkanen kiertelee täällä naapurustossa aika lähellä, joten mielellämme pidämme eläimemme sisätiloissa öisin.


Eteisen ja tuvan ovi ei mene kokonaan kiinni. Niinpä talviaikaan (taisi jäädä kesäksikin paikoilleen) oven edessä on paksu villahuopa, joka eristää eteisestä tulevaa kylmyyttä. Kissatkin osaavat kulkea hienosti verhon välistä pujahtamalla. Vieraille verho taitaa olla aika eksoottinen elämys.


Kun nyt saavuimme tuvan puolelle, pesemme tietysti kädet. Olen huomannut, ettei nykyään kovinkaan moni osaa enää tuota vadissa pesua. Niinpä kerron, miten toimitaan. Kannusta kaadetaan tarpeellinen määrä vettä vatiin. Kädet kostutetaan siinä, otetaan saippuaa ja hierotaan käsiin, huuhdellaan sillä vadissa olevalla vedellä ja kaadetaan vesi laskiämpäriin. Ja tietysti kuivataan kädet pyyhkeeseen. Vesi tuodaan jostain muualta kanistereissa. Kaivovesi on pysynyt nyt kohtuullisen kirkkaana, mutta emme uskalla käyttää sitä juomiseen.


Tuvan pöytäryhmä toimii kaiken mahdollisen toiminnan keskuksena. Sen päällä tehdään ruokaa, valetaan kynttilöitä, hoidetaan isännän pikkuaskareita, hoidetaan tietokoneasiat ynnä paljon muuta. Yleensä se onkin aika täynnä kaikenlaista tavaraa. Sohva on minun kirjallisten tehtävien työpisteeni, sillä on helpompi tehdä täällä kuin kuskata koneet ja kirjat työpaikan toimistolle.


Etelän puolen ikkunan edessä on pieni pöytä, jolle saa myös laskettua valtavasti kaikenlaista tavaraa. Kohta siitä tulee kylvöalusta, kunhan saan ensimmäiset kylvöt tehtyä. Pöydästä oikealle on vihreä tupakaappi, jossa säilytämme astiat. Ruokatarvikkeet ovat kulmakomerossa sekä jääkaapissa.


Tiskaaminen hoituu hellan päällä, sillä hella ei ole vielä oikeassa käytössä. Kuuman veden saa nopeimmin vedenkeittimellä.


Yleensä hellan päällinen on täynnä jo pestyjä ja likaisia astioita vadeissaan. Näin tyhjänä en muista sitä nähneeni pitkään aikaan. Kun tiskiä on paljon, on helpompi kuskata ne kylpyhuoneeseen ja tiskata siellä reilummalla vedellä.


Ruoka valmistuu kaasuhellalla. Tähän olen tykästynyt oikein kunnolla. Niinpä päärakennukseen tulee varmaan myös kaasuhella. Samalla hella tuottaa lämpöä huoneilmaan, että pysymme pakkasillakin lämpiminä. Tuvassa meillä on yksi isompi patteri ja toinen pikkupatteri ja kamarissa yksi patteri, joiden avulla trenkitupa pysyy lämpimänä. Sähköisiä lämmittimiä ei voikaan enempää käyttää, sillä muuten menee sulake.


Tuvassa raksuttaa kello, joka lyö kauniin heleällä äänellä. Ääni kyllä kuuluu kamariinkin, mutta yölläkään se ei tunnu häiritsevältä, vaikka joskus sen unen läpi kuuleekin.


Kamarista ei olekaan kovin monta kuvaa ja siihen on hyvä syynsä. Vain kerran siellä on näyttänyt tältä. Siitä on jo yli vuosi aikaa. 


Yleensä peti on levitettynä, eikä kamariin jääkään paljon tilaa sen jälkeen. Kaikki tila on hyödynnettynä, kuten sängyn alta näkee. Siellä ovat laatikoissaan liinavaatteet.


Vaatekaappeina meillä on yksi henkarikaappi, joka on vain 40 cm syvä, joten tavalliset henkarit eivät sinne mahdu. Mutta housuhenkareita voi käyttää tässä kaapissa ihan hyvin ja sellaisia kapeampia henkareita.


Toinen vaatekaappi tuotiin talosta. Siinä on hyllyjä. Ei siihenkään molempien vaatteet sovi. Isännän käytössä on lisäksi tuvan seinään upotettu pieni kaappi, johon mahtuu myös muutama vaate.


Kamarissa on myös tämä uusin kaappi, jonne yritämme mahduttaa kaiken ylimääräisen tavaran, paperit, kirjat, levyt sun muut. Yleensä levysoitintakaan ei näy, sillä jostain kumman syystä tuohon on valtavan hyvä laskostaa vaatteita päälle. Kirjoja on myös kamarin oven molemmin puolin oven yläpuolelle laitetuilla hyllyillä.


Kitarat, koskettimet ja huilu sekä kaikki muut harrastustarvikkeet sitten roikelehtivat milloin missäkin, mutta yritämme kovasti selvitä näissä pienissä tiloissa. Tämähän on vain väliaikaista, vaikka vielä ei ole tiedossa, miten pitkä tämä väliaika mahtaa olla.

22 kommenttia:

 1. Tuosta tuli mieleen meidän entinen (kesä)mökki, jossa joskus talvellakin olimme ja jonne muuttoakin joskus mietimme. Siellä ei ollut vesijohtoa, eli oli ulkohuussi ja astiat pestiin vadeissa, sai sentään kaataa viemäriin. Eteisessä oli iso kylmä komero, johon suunnittelimme biokäymälää, jos olisisimme sinne muutettu. No kuitenkin möimme mökin ja ostimme tämän pienen okt:n, ei tämäkään suuren suuri ole, pikkuinen keittiö,olohuone ja alkovin tapainen (jota minä sanon pikkuhuoneeksi) alakerrassa. Ylhäällä makuukamari, joka onneksi antaa lisätilaa ja toimii samalla mun ompeluhuoneena.Kylmät eteinen, eteiskomero ja kuisti. Puusauna ja suihku kellarikerroksessa.Ihan mukava täällä on elää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä vaan pärjää vähän vaatimattomammissa olosuhteissakin. Meilläkin on onneksi suihku ja pyykkikoneet päärakennuksessa. :)

   Poista
 2. Laittakaapa puuhella kuntoon kun sekin antaisi sitten lämpöä ja muutakin. Näyttää kodikkaalle. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hella on kunnossa, mutta piippu pitäisi muurata yläosistaan uusiksi, eikä sitä voi tehdä talvella. :)

   Poista
  2. Kyllä vain, sitten pitää odottaa. Onko trenkituvan piippu kevään tai kesän tehtävälistalla? Listoja on hyvä tehdä näin talvella ettei mikään unohdu. E

   Poista
  3. Piippuremontit ovat ensi kesän listalla. Niihin on haettu myös Museoviraston korjausavustusta. :)

   Poista
 3. Oikein mukavaa, kaikki tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä ihan hyvin pärjää. Kaikkeen tottuu. :)

   Poista
  2. Kodikasta. Mekin muutimme uudesta omakotitalosta punaiseen torppaan kauas korpeen ja olemme viihtyneet...ja mahtuneet näihin tiloihin.

   Poista
  3. Pienissä punaisissa mökeissä on jotain todella viehättävää. Kun katselimme aikoinaan kuvia tästä paikasta, sanoin, että minä ainakin muutan tuohon. Ja niin olen muuttanutkin.

   Poista
 4. Kirjoituksestasi käy hyvin ilmi, että pienemmissäkin tiloissa tulee vallan hyvin toimeen jos on tarvis. Kaikki näyttää hoituvan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeinta täällä on järjestyksen ylläpitäminen, kun tilaa on vähän ja tavaraa paljon. :)

   Poista
 5. Joskus väliaikainen on kovin pitkäaikaista. Meillä isännänhuoneen seinien maalaus oli vain väliaikainen ratkaisu jolla taitaa olla menossa jo kahdeksas vuosi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä tahdilla asumme vielä kymmenen vuoden päästäkin täällä. :D

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvat ovat siivouksen jäljiltä otettuja, eikä ihan jokapäiväistä näkymää. :D

   Poista
 7. Kaikki tarpeellinen pienessä koossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi hyvä paikka opetella minimaalisuutta. Joka päivä laittaisi pois sellaisen tavaran, jota ei ole hetkeen tarvinnut. Sen hetken määritteleminen taas on jo vaikea tehtävä. :)

   Poista
 8. Ihana!!! Kun muutatte isoon taloon myykää tuo meille..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei myydä, mutta vuokraamme mielellämme. :) Tosin siihen saattaa mennä aikaa...

   Poista
 9. Kiva, realistinen postaus, juuri tuollaista se elo väliaikaistiloissa on, kun on iso kunnostustyömaa käynnissä. Vaikka kaikki on toimivaa ja olette tottuneet pieniin tiloihin, on varmasti aivan huikea tunne sitten joskus muuttaa isoon taloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtä hyvin voisimme asua tilapäisesti jossain yksiössä vuokralla, mutta onneksi täällä oli tämä mökki, joka soveltuu väliaikaistilaksi tosi hyvin. On varmaan todella upeaa päästä lopulta muuttamaan kokonaan taloon. :)

   Poista