Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

maanantai 4. joulukuuta 2017

Kirjalliset ohjeet pelteihin

Muurari päätti antaa meille ihan kirjalliset ohjeet peltien käyttämiseen, että varmasti osaamme käyttää uutta hienoa Reinoamme. Pääpelti ei muuten olekaan se, minkä luulimme olevan. Pääpelti saattaa olla yläkerrassa tai sitten sitä ei ole ollenkaan. Mutta ei hätää, ei sitä sen enempää tarvitakaan. Ylin pelti kulkee nimellä talvipelti ja numerolla 1. Keskimmäinen pelti on nimeltään kesäpelti ja numeroltaan 2. Alin pelti on nimeltään uunipelti ja numeroltaan 4. 


Suoraan hellan päällä oleva pelti on nimeltään patteripelti ja numeroltaan 3.Jotta muistaisimme kaikki mahdolliset variaatiot, oli meille jätetty hyvät ja tarkat ohjeet.


Leivontaa varten otetaan ainakin kaksi peltiä auki eli talvipelti ja uunipelti. Niitä karjalanpiirakoita varten voidaan avata myös kesäpelti, jolloin uuni kuumenee todella kuumaksi. Kesälläkin voi huoletta käyttää hellaa ja uunia, kun muistaa avata kesäpellin, jolloin liika lämpö menee suoraan hormista pihalle, eikä lämmitä muuripatteria. 


Lämmitystä varten pidetään talvipelti auki. Kahden ensimmäisen pesällisen ajan voi patteripelti olla myös auki, mutta ei yhtään pidempään, sillä patteri voi tulla muuten liian kuumaksi ja haljeta.


Kun tuli sytytetään, avataan talvipelti ja patteripelti. Patteripellin avaaminen saa aikaan hyvän vedon, jolloin tuli syttyy hyvin.


Tänään työ eteni seinän tasoituksena ja hyllyn asentamisena. Seuraava vaihe on kolmen rivin laatoitus tuohon takaseinälle. Ja ajattele, muurari ehdotti heti, että laatat tulevat toisiinsa kiinni ilman puolen sentin saumaa! Enkä edes ehtinyt sitä toivoa. Samalla selvitimme myös suvut, kun arvelin hänen olevan minulle sukua. Samasta kuninkaallis-aatelisesta sukuhaarasta polveudumme molemmat, vaikka ihan ensimmäisiä serkkuja emme olekaan keskenämme. Naapurimaan kuningas on 13. serkkuni.


Tänään kokeilin hellaa oikein vesikattilan kanssa. Yhdellä pesällisellä saa kolmen litran kattilallisen kiehuvaa vettä. Kahdella pesällisellä tekeekin jo kaiken muun mahdollisen. Jopa muuripatteri lämpenee jonkun verran. Ja pesällinen on aika vähän puuta, joten ihanan tehokas ja taloudellinen laitos tämä Reino on.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Reino on paljon parempi kuin osasimme edes kuvitella. :)

   Poista
 2. No vau, sukua kuninkaille ja muurareille! Eipä joka tyttö voi sanoa samaa.
  Pellit ovat niin huvittavia, hirveet systeemit ja ohjeet :-D Mutta noita tosiaan tarvitaan ennen kuin tottuu. Aikamoinen lämmitysvärkki se nyt sitten on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On oikein kunnon isot ohjeet peltien käyttöön. On Reino melkoinen tehopakkaus kaikkine kommervenkkeineen. :)

   Poista
 3. Huh mikä peltimäärä! Mä varmaan liimaisin tuon lapun seinään kiinni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän nuo pian opi, kun on vaan neljä peltiä. Trenkituvan 5 peltiä on vielä selvittämättä.

   Poista