Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Kombucha ja jun

Kaiken säilöntäoperaation keskellä tutkin kefiirin vaikutuksia netistä, kun törmäsin kummalliseen juomaan, jota kutsutaan kombuchaksi. Tottakai innostuin siitä niin paljon, että halusin kokeilla sitä. Kombuchan valmistamiseen tarvitaan mustaa teetä, vettä, sokeria ja scoby, joka on bakteerien ja hiivojen yhdistelmä. Mutta minulla ei ollut scobya. Luin ohjeita, joissa luvattiin scobyn muodostuvan valmiiseen kombuchaan, jota voi ostaa vaikkapa luontaistuotekaupasta. Niinpä päätin kokeilla. Jotain tästä valmiin kombuchan ja sokeroidun mustan teen yhdistelmästä tuli, mutta ei sitä luvattua scobya. Niinpä neljän viikon kokeilun päätteeksi heitin nesteen pois.


Sain hankittua postitse scobyn. Paketti oli vaurioitunut postissa (kas kummaa), mutta siitä huolimatta ajattelin kokeilla, olisiko siinä luvattua tehoa juomaan.


Tein vihreästä teestä, vedestä ja sokerista liuoksen, johon tuon pienen scobyn laitoin suurin toivein. Muutaman päivän päästä nesteen pintaan alkoi muodostua ällön näköinen kelmu, joka siis oli toivottua.


Kahdeksan päivän kuluttua tulin siihen tulokseen, että juoma olisi valmis seuraavaan käsittelyyn, jota kutsutaan toiseksi fermentoinniksi. Käytännössä siis juoma kaadetaan pienempiin astioihin, joihin voidaan laittaa jotain maustusaineita. 


Neljä vajaata puolen litran tölkkiä tuli tuosta annoksesta, jonka olin tehnyt. Pieni osa piti säästää seuraavaa erää varten.


Maustoin nesteen rypälemehulla ja laitoin kaappiin pariksi päiväksi tekeytymään. Tuon ajan kuluessa juomaan muodostuu hiilihappoa, joka tekee juomasta entistä parempaa.


Nyt minulla oli siis se alkuperäinen scoby ja uusi pintaan muodostunut scoby. Päätin jakaa nämä vielä erikseen ja tehdä kaksi erilaista juomaa.


Jun on samaan tyyliin tehty juoma, joka tehdään vihreästä teestä, hunajasta ja vedestä scobyn avulla. Junia kutsutaan kombuchan shamppanjaksi, joten aika jalosta versiosta on kysymys.


Toisen juoman päätin tehdä mustasta teestä sokerin kera.


Juomien valmistuksessa on tärkeää, että neste on kylmää, kun scoby lisätään. Teetä kannattaakin tehdä pieneen määrään vahva annos, jota voi kylmällä vedellä jäähdyttää. 


Juoma saa olla huoneenlämmössä kankaalla piukasti peitettynä vähintään viikon, jonka jälkeen makua voi testata. Jos juoma on liian pitkään, siitä tulee etikkaa. Tuo scoby syö juoman makeutta, eikä siten juomaan muodostu alkoholia kuin hyvin pieni määrä (kuten kefiirissäkin).


Koska kefiirin vaikutukset ovat olleet varsin positiivisia vatsoillemme, arvelemme myös kombuchan ja junin jatkavan tätä vatsa- ja suolistoystävällistä työtä kehoissamme. Kerron kyllä, mitä vaikutuksia huomaan, kunhan pääsemme nauttimaan ensimmäisistä annoksista.

8 kommenttia:

  1. Onpa eksoottisen kuuloista juomien kehittelyä :D
    En ole koskaan kuullut moisista. Voitko yrittää kuvailla juomien makua, kun pääset maistelemaan?

    T. Riina

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista, paljon olet nähnyt vaivaa toivottavasti se kannattaa. E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattavuuslaskelmia en ole tehnyt, mutta mielenkiintoinen projekti tämä kuitenkin on. :)

      Poista
  3. Oho, enpä ole koskaan moisesta kuullutkaan ja melkein meni osa postauksesta yli ymmärryksenkin ;) , mutta kuulen mielelläni kokemuksista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin vaikutti melko eksoottiselta ja erikoiselta, että oli ihan pakko kokeilla. :)

      Poista
  4. Kuulostaapa erikoolelta juomalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika yksinkertaista sitä on valmistaa, vaikka onkin kovin eksoottisen kuuloinen. :)

      Poista