Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 7. lokakuuta 2017

Lisää satoa

Sadonkorjuu jatkuu vieläkin. Onneksi nyt alkaa jo pian näyttää siltä, että muutakin elämää on tulossa. Mutta sitä ennen on vielä jonkin verran pientä puuhastelua. Viimeiset lehtikaalit sain kerättyä vihdoin. Tulisi sieltä varmaan vielä muutama lehti, mutta en pidä niitä aivan välttämättöminä poimia. Olen kuivannut kaikki lehtikaalit ja purkittanut. Käytän niitä keittoihin ja soseisiin, joskus pirtelöönkin. Ruusukaalit jäivät todella pieniksi. Olen paistanut ne voissa pannulla. Ehkä vielä yhden erän niistä saa kerättyä.


Omenia on vielä valtavasti. Näistä teen vielä kattilallisen hilloa aronian kanssa. Loput kuivaamme ihmisille hunajaveteen kastettuina ja kutuille sellaisenaan.


Pyysin Isäntää poimimaan sipulit, mutta unohdin mainita, että varret saa jättää. Ehkä nämä eivät siitä pahastu, jos kuivuvat nätisti pinnastaan.


Juureksia tuli epämääräinen joukko. Porkkanat ovat jo säilöttynä, mustajuuret pellossa, mutta punajuuret ja nauriit ovat tässä. Lantutkin odottavat vielä. Perunoita tuli kolme laatikollista.


Viimeiset viinirypäleet ovat nyt poimittuina. Näitä on riittänyt runsaasti viemisiksikin. Ja tottahan toki olemme näitä syöneet joka päivä todella paljon. Jos säät pysyvät leutoina, boyseniakin saattaa vielä ehtiä kypsyä muutama litra.


Kaksi ämpärillistä puolukkaa odottaa myös käsittelyä. Pakastimet alkavat olla jo todella täysiä, joten teen varmasti hilloa ja laitan ämpärissä survottuna kellariin. Niinhän ennenkin puolukat säilöttiin. Aroniaa on kolme ämpärillistä, mutta sitä varmasti kuivaan pari ämpärillistä kuttujen ja kanojen herkuiksi.


Muutaman yrtin poimin vielä kuivattaviksi. Iisoppia en olekaan ennen tätä kasvattanut.


Kunhan nämä työt ovat tehtynä, on vuorossa pihatuvan suursiivous, jonka jälkeen voi hyvillä mielin siirtyä pääasiassa sisäpuuhiin. Paitsi pieniä pihapuuhia saattaa olla vielä säiden salliessa vuorossa.

10 kommenttia:

 1. On teillä kova kerääminen sadossa...vaikka mieluista puuhaa varmasti onkin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ollaan jo voiton puolella. Kyllä tämä ihan työstä käy. :)

   Poista
 2. Aikamoinen määrä kaikenlaista! Yrtit kai pitäisi periaatteessa kerätä kesällä, ennen kukkimista, kuivana päivänä.. mutta kuka sitä silloin ehtii tai ajattelee, on eri juttu :-D

  VastaaPoista
 3. Vau miten punaisia omenoita, ovatko sisältäkin tavallista punaisempia? On tuossa säilömistä, mutta sitten saa herkutella talvella sekä eläimet että ihmiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisällä on myös paljon punaista. Onneksi tämäkin työ on pian ohi. :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. On ihan riittämiin. Omenia riittää vielä pitkäksi aikaa, sillä myöhäisimmät ovat vielä tiukasti kiinni puussa. :)

   Poista