Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

torstai 15. marraskuuta 2018

Saippuaa

Joku aika sitten kyllästyimme ostamaan saippuan mukana vettä muovisissa kuorissa, joten siirryimme palasaippuaan. Siitä lähtien minua on alkanut houkuttaa saippuan valmistaminen itse, jolloin ei edes sitä valmista palasaippuaa tarvitsisi ostaa kaupasta. Haluaisin myös tehdä saippuan mahdollisimman paljon omista tuotteista, kuten vuohenmaidosta.

Päätin ensin harjoitella helpommilla aineksilla, jotka ostin kaupasta. Tarvitsin lipeää, koska en osaa vielä valmistaa sitä itse. Tarvitsin myös rasvoja, sillä niitäkään ei vielä ole omavaraisesti. Lisäksi halusin kokeilla vähän tuoksua, jota emme myöskään tuota itse. Mutta tämähän on vasta harjoittelua ja menee lähinnä askartelun puolelle. Varauduin lipeän vuoksi suojalaseilla ja kumihansikkailla.

Reseptini (itse kehitelty laajan perehtymisvaiheen jälkeen):
  • 400 g kookosöljyä
  • 100 g macadamiaöljyä
  • 20 g jojobaöljyä
  • 82 g lipeää
  • 170 g vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • muutama tippa tuoksuöljyä

Mittasin 82 grammaa lipeää pikkupurkkiin.


Mittasin 170 g kylmää vettä isompaan purkkiin ja kaadoin lipeärakeet veden joukkoon ja sekoitin kirkkaaksi.


Kookosöljyä oli sopivasti purkissa 400 g. Sulatin sen hellan reunalla juoksevaksi.


Mittasin macadamiaöljyä 100g ja kaadoin kulhoon.


Mittasin 20 g jojobaöljyä pieneen astiaan.


Mittasin ruokalusikallisen hunajaa siihen samaan astiaan.


Tiputin muutaman tipan valkoisen ruusun tuoksuöljyä joukkoon.


Kaadoin kookosöljyn kulhoon.


Sekoitin pikkuainekset purkissa.


Kaadoin jäähtyneen lipeäveden öljyjen joukkoon.


Sekoitin kiisseliksi ja lisäsin pikkupurkin sisällön.


Kaadoin kiireesti muotteihin. 


Seuraavana aamuna saippuat näyttivät jo saippuoilta. Ne olivat vielä liian pehmeitä siistittäviksi reunoiltaan. Valmiita niistä tulee vasta aikaisintaan neljän viikon päästä, jolloin lipeä on haihtunut kokonaan ja ph neutralisoitunut.



Seuraava saippuakokeiluni meneekin jo omavaraistalouden puolelle, sillä aion käyttää Isännän kaataman kauriin rasvat sekä kutunmaitoa raaka-aineiksi. Lipeää en vielä tähän rupeamaan ala valmistamaan.

6 kommenttia:

  1. Miten mielenkiintoista ja niin käytännöllistä.
    Arvostan viitseliäisyyttänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen on kuulunut perustaitoihin osata valmistaa saippuaa. On kai se ihan hyvä taito osata vieläkin. :)

      Poista
  2. Onko tuo lipeä välttämätön ja haihtuuko se myös lopullisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipeä saippuassa on yhtä olennainen kuin ammoniakki salmiakissa. Kun aineet yhdistyvät, niistä muodostuu toista ainetta. Saippuassa rasvat ovat happamia ja emäksinen lipeä muuttaa seoksen suolaksi, joka on neutraalia. Lipeä ei siis jää saippuassa lipeäksi, vaan häviää kokonaan. :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Vasta asiaan perehtymisen jälkeen minäkin aloin luottaa lipeän poistumiseen. Onhan aine valtavan vaarallista sellaisenaan.

      Poista