Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

lauantai 3. maaliskuuta 2018

Puusta pitkään

Puulämmitys antaa aivan ihanan lämmön, jossa viihtyy. Tosin kovien pakkasten aikana se vaati melkoisen työn. Nyt työ on taas helpompaa, kun pakkanen ei pauku nurkissa niin lujaa.


Puuta on mennyt todella paljon. Saunan seinustan puut ovat jo palaneet. Jonkin verran klapeja on lumen alla, mutta niitä on turha kaivella sieltä. Sembramännyn oksat on jo poltettu vaunukatoksesta. Kuivurissa olleet kasvihuonepurkupuut on pilkottu polttopuuksi.


Niiden lämpöarvo ei ole hyvä, mutta useampi pesällinen lämmittää jo hyvin. Tuhkan seasta saa seuloa kilotolkulla nauloja.


Kaikkialla on pinoissaan rumia muovilaatikoita, jotka ovat kuitenkin käteviä puunkantovälineitä. Kerran viikossa tuodaan suurempi lasti kuistille valmiiksi. Viikon mittaan laatikot tyhjenevät.


Makuukamarin kakluuni lämmittää samalla kirjaston. Kovilla pakkasilla on pakko polttaa kaksi pesällistä. Leudommat päivät selviävät yhdelläkin. Tänne puut tuodaan Ikean sinisellä kassilla, johon mahtuu sopivasti kahden pesällisen puut. Muovikoreista tulisi liikaa roskaa pitkin taloa.


Puisevan jutun päätteeksi laitettakoon pieni leipäkuva. Lauantain kunniaksi tein taas leipää litran taikinallisen. Tällä kerralla aineksina olivat vehnäjauho, ohrajauho, kaurajauho, sokerijuurikashiutale, oliiviöljy, pellavansiemen, kurpitsansiemen, pihlajanmarjat, siirappi, suola ja hiiva. Tämä on tähänastisista leivistä varmasti maukkain. Kuoresta tuli rapea, sisuksesta pehmeä ja mausta täydellinen (Ainahan vastaleivottu leipä on juuri se kaikkein paras). :)

8 kommenttia:

 1. Itse tehty, vastaleivottu lämmin leipä on ihan parasta, ja päälle aitoa voita. Puuruljanssi on ollut melkoista ja liiterin puupinot huvenneet silmissä. Ikean kassit on hyviä, jää roskat kassiin eikä lattialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunilämmin leipä ja voi on voittamaton yhdistelmä. Onneksi pahimmat pakkaset jo väistyivät, ettei kaikki aika mene puiden kuljettamiseen. :)

   Poista
 2. NUo naulaset puut ovat siitä ikäviä, että kuumat naulat vääntävät arinaa...kokemuksesta tiedän..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta. Yritämme aina polttaa vuorotellen tuota höttöpuuta paremman puun kanssa, ettei nauloja tulisi kerralla liikaa. :)

   Poista
 3. Kyllä itse leivottu leipä on ihanaa ja kun uunia lämmittää niin samalla leivän lisäksi saa muutakin herkkua haudutettua. Naulaisista puista on kokemusta, onneksi enää niitä ei ole kovin paljoa, suurin osa niistä poltetaan pannun pesässä ja isännän hommana on tuo seulonta tarpeen mukaan. Liiteristä puupinot ovat huvenneet, uusia rankoja isäntä on hiljalleen käynyt metsästä kohlimassa, talkoita siis luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä talvi on meillä ensimmäinen puulämmitystalvi, ja on ollut hyvä nähdä, paljonko puuta menee. Aika paljon saa tehdä polttopuuta, että riittää. :)

   Poista
 4. Kisulilla ainakin näyttäis olevan kissanpäivät <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kisulilla on aina kissanpäivät. Se on sellainen seurallinen mussukka. :)

   Poista