Kaikkea hyvää

Kaikkea hyvää

perjantai 8. tammikuuta 2016

Selvisimme pakkasista

Pakkasta oli parhaimmillaan 27 astetta, eli täällä pääsimme aika vähällä. Tänään mittarissa on enää -11, joten suuri selviytyminen on jo tapahtunut. Odotettavissa on tietysti vielä pari tuollaista pakkasjaksoa tälle talvelle, mutta ainakin tästä ensimmäisestä selvisimme hienosti. Selviytymiskeinoista mainittakoot verhot, jotka olivat jatkuvasti kiinni. Näin minimoimme ikkunoista huokuvan kylmän.


Tavoitteena oli pitää lämpötila noin 18 asteessa, joka on tuntunut oikein hyvältä huonelämmöltä. Siinä jaksaa hyvin tehdä kaikkea väsymättä. Kun sitten istahtaa alas, voi huoletta ottaa villahuovan jaloilleen lämmikkeeksi. Tänään lämpö nousi jo ylikin, mutta ei haitannut yhtään.


Pahimmillaan tuvassa oli vain 14 astetta, jolloin keksimme alkaa lämmittää kaasuhellalla. Leivoin ja kokkailin. Sen lisäksi lämmitimme vettä kattiloissa. Lämmin vesi toimi myös varaajana. Iltaisin lämmitimme pelkkää uuniakin hetken aikaa.


Naapuri lainasi meille kaksi sähköpuhallinta. Näitä ei sitten vielä tarvittukaan. Kokeilin sen verran, että sulake meni.


Kamarin yksinkertainen ikkuna alkoi tänään jo sulaa. Sen kylmävuotoon tepsi myös hyvin verhojen kiinni pitäminen.


Käsien peseminen siirtyi tupaan, kun pakkanen vei voiton. Tosin kannussa pysyi vesi sulana, mutta oli niin kylmä pestä niitä käsiään vessassa, että luovuimme siitä.


Kynttilälämmitin on silti toiminnassa edelleen. Ehkä lämpötila on hieman korkeampi kuin ulkona, mutta ei siellä mikään lämmin ole.


Ikkunan näkymät hävisivät jään voittaessa. 


Saimme ystäviltä lainaksi vanhan valopetroolilämmittimen, mutta emme ole vielä voineet sitä kokeilla. Uusi sukka on tilauksessa, joten seuraavaan yltiöpakkaseen tämä laitos varmaan jo ehtii.


Kun kuttulan vesi alkoi jäätyä, siirtyivät kutut suosiolla kanalan puolelle. Sielläkin lämmittimen sai laittaa jo täysille ja levittää mattoja ovien päälle suojaksi. Ovet ovatkin turhan hatarat, sillä ne eivät mene kokonaan kiinni. Näillä toimenpiteillä eläimilläkin oli lämmöt plussan puolella pahimmankin pakkasen aikana.

Talossa vesiputket jäätyivät kerran, mutta sitten hoksasimme alkaa lämmittää myös keittiön puolta talosta ja putket sulivat. Vesi on saanut tippua hanasta sen jälkeen. Ja autosta oli akku tyhjänä eilen, mutta siinäpä olivat pakkasen aiheuttamat vaaratilanteet täällä. Selvisimme siis oikein mainiosti, eikä kovin monta kepulikonstia tarvinnut keksiä.

4 kommenttia:

 1. Kyllä hätä keinot keksii kun kylmä yrittää tuvan puolelle. Vanhoista matoista on kyllä moneen kohtaan hyvä apu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti tosiaan alkaa löytyä ratkaisuja, kun niitä tarvitsee. Eikä nyt haittaa yhtään se kissanpissan hajukaan niissä matoissa tuolla navetassa. :)

   Poista
 2. Hyvinhän olette sitten selvinneet pakkasen kourissa. :) Airisrannassa tuuli on melkein pahempi vihollinen lämmönviejänä kuin pakkanen. Meillä pakkanen kävi alimmillaan -19.9 ja silloin lämpö pysyi hyvin sisällä, vaikka se on säädetty yöksi vain 15-16 asteeseen. Mutta heti tänään, kun alkoi kunnolla tuulla, oli täysi työ pitää lämpötila 18 asteessa. Joka päivä on lämmitetty myös kaikkia tulisijoja lisälämmöksi. Muuten pärjää hyvin vähemmälläkin lämmöllä, mutta kun joutuu istumaan koneen äärellä pitkiä aikoja, vilu meinaa yllättää ja kädet ovat jäässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellisen hyvin täällä tuo pahin meni. Enemmän taisi olla huoli noista eläimistä, ettei niille vaan pakkanen pääse tekemään haittoja. Tänne ei ole tuuli vielä tullut, eikä tarvitsekaan tulla. :)

   Poista